Recipharm har tittat på 25 förvärvsmöjligheter i år

eldered2.jpg

Thomas Eldered på kapitalmarknadsdagen. Foto: SIX News

Recipharm kan nå sina omsättningsmål utan att behöva göra en nyemission. Det sade vd Thomas Eldered under bolagets kapitalmarknadsdag som tar plats i Stockholm i dag.

Den förvärvsflitiga läkemedelstillverkaren ser också att antalet förvärvsmöjligheter ökat i år jämfört med i fjol och bolaget har redan spanat på nya kandidater under året.

Recipharms finansiella mål är att nå en omsättning som överstiger 8 miljarder kronor år 2020. Ebitda-marginalen ska enligt bolagets mål överstiga 16 procent och nettoskuldens relation till aktiekapitalet ska ligga under 0,8. På en fråga om målet kan nås utan att göra en nyemission svarade Reciparms vd Thomas Eldered:

”Jag tror det är teoretiskt möjligt, men jag tror inte det är att föredra”, sade han.

Recipharm har sett ett ökat antal  förvärvsmöjligheter under 2016 jämfört med 2015. Hittills i år uppges Recipharm ha tittat på 25 möjligheter till att förvärva bolag.

”Det är förmodligen på uppgång för närvarande”, sade Mark Quick, Execute Vice President med ansvar för marknadsutveckling vid Recipharm under kapitalmarknadsdagen.

Det är mycket ovanligt att förvärvsdiskussionerna når ett stadium med due diligence utan att det blir en affär. Oftast kan Recipharm redan på ett tidigt stadium avgöra om  förvärvsmöjligheten skulle vara intressant, uppgav han vidare.

SNABBARE TILLVÄXT ÄN LÄKEMEDELSBOLAG
Recipharm ser en snabbare marknadstillväxt inom kontraktstillverkning, CDMO, än för de rena läkemedelsbolagen, uppgav Mark Quick och tillade att han inte vill sätta för stort fokus på den exakta nivån på siffrorna.

Den genomsnittliga årliga tillväxten, CAGR, på CDMO-marknaden väntas från 2015 till 2020 uppgå till 6,7 procent. Det innebär att marknaden under denna period skulle växa från 16,4 till 22,7 miljarder dollar.

Injektioner väntas under perioden 2015 till 2020 ha en högre tillväxt än övriga delmarknader inom CDMO.

STOR EFTERFRÅGAN PÅ TILLVÄXTMARKNADER
Recipharm bedömer att 75 procent av den ökande efterfrågan de kommande fem åren kommer från tillväxtmarknaderna. Det sade Jean-Francois Hilaire, Executive Vice President med  ansvar för strategi och global integration.

Magnus Bernet
magnus.bernet@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s