Besparingar, kostnadskontroll och valuta gav bränsle till Elekta

Elektas vd Richard Hausmann. Källa: SIX News

Elektas vd Richard Hausmann. Foto: SIX News

Medicinteknikbolaget Elekta kom med en resultatmässigt stark rapport för det första kvartalet för perioden maj till juli 2016. Det justerade rörelseresultatet landade på 166 miljoner kronor för perioden. Det ska jämföras med förväntningar på 80 miljoner kronor enligt konsensus från Inquiry Financial.

När analytikerna summerar rapporten kommer stöd från Elektas besparingsprogram, god kostnadskontroll och positiva valutaeffekter.

”Det är alldeles tydligt att besparingarna biter mer och tidigare än vad i alla fall vi väntade oss, tillsammans med ett starkare valutastöd. Det var väntat med en förbättrad valutasituation men här verkar det vara valutadifferenser och hedgar som skapar ett klart positivt stöd redan i det första kvartalet”, säger Swedbanks hälsovårdsanalytiker Johan Unnerus till SIX News.

Goldman Sachs framhåller en god kostnadskontroll under kvartalet, men noterar även en svag försäljning. På orderingången visade regionen Nord- och Sydamerika på en nedgång på 16 procent, men då nämner de även att Elekta mötte starka jämförelsesiffror under motsvarande period för ett år sedan.

Elektas nytillträdda vd Richard Hausmann är inte nöjd med utfallet i Nord- och Sydamerika.

”Vi har sett en minskning av orders i USA under första kvartalet som inte var trevligt att se. Jag var där förra veckan för att tala med den lokala organisationen och vi har implementerat förbättringar”, säger Elektas vd Richard Hausmann till SIX News. ”Marknaden ser ganska ok ut, konsolidering pågår och de stora kedjorna växer, men det är sammantaget en mycket bra marknad.”

Högst tillväxt i kvartalet sett till orderingången redovisas i Asien och Stillahavsregionen. Speciellt stark utveckling noterades i Kina där orderingången var upp 30 procent. Vd Richard Hausmann vill däremot inte utfästa sig till om han framöver förväntar sig en fortsatt dubbelsiffrig tillväxt i landet.

”Det är ett stort behov i Kina för ytterligare utrustning”, säger Richard Hausmann och tillägger ”jag är ganska positiv till det. Kommer det alltid vara 30 procent? Förmodligen inte. Men det kommer att vara en fortsatt positiv rörelse i Kina.”

Kvartalet bjöd inte på några avbeställningar tala om och bolaget såg ingen skillnad på brutto- och nettoorderingång som var upp 4 procent.

Vad gäller bolagets förändringsprogram upprepades sparmålet om årliga besparingar på 700 miljoner kronor jämfört med 2014/2015. Full effekt från sparprogrammet väntas under räkenskapsåret 2017/2018.

Blickar man framåt i tiden är det kanske mest intressanta för bolagets fortsatta tillväxt Atlantic-projektet med ett strålbehandlingssystem med MR-funktionalitet. Lanseringen av Atlantic är planerad att infalla om grovt sett ett år från nu, under andra halvåret 2017.

”Teknikmässigt är det en riktigt intressant innovation som vi driver framåt. Jag tror att den kommer förändra marknaden och vara en möjlighet för oss att växa. Projektet själv följer sin plan”, säger Elektas vd Richard Hausmann.

Ambitionen om att ta order på 75 enheter för Atlantic till 2019 består.

Aktien handlades på torsdagseftermiddagen upp 2,9 procent till 75,35 kronor.

Magnus Bernet
magnus.bernet@six-group.se
SIX News

One thought on “Besparingar, kostnadskontroll och valuta gav bränsle till Elekta

  1. Ping: SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s