Recipharm ser tillväxtmöjligheter i lagar om serialisering

pillsRecipharm ser lagar om serialisering och nya krav om produktsäkerhet för att undvika felaktiga eller förfalskade läkemedel som en möjlighet för bolaget.

”Det kommer att skapa nya affärsmöjligheter”, sade Kjell Johansson, Executive Vice President med ansvar för tillverkningstjänster i Europa vid Recipharm under onsdagens kapitalmarknadsdag.

Tillväxtmöjligheten ses både på kort och lång sikt och förstärker kundrelationerna för Recipharm på en marknad med redan långa och starka kundrelationer.

Recipharm har redan startat en dialog med sina kunder om serialisering och säger sig arbeta mycket hårt med det

”Vi bedömer att vi leder den här utvecklingen”, sade Kjell Johansson och tillade ”det är ett tufft uttalande, men det är vår syn”.

I USA väntas krav om serialisering införas i november 2017. Aktörer som inte uppfyller kraven om serialisering vid denna tidpunkt kommer då inte få fortsätta att sälja sina produkter.

Med tanke på de nya kraven om serialisering har Recipharm tagit ett beslut om ett investeringsprogram om totalt 400 miljoner kronor omfattande 75 produktionslinjer för serialisering.

Enligt Kjell Johansson omfattar de nya produktsäkerhetskraven enbart receptbelagda läkemedel och inte receptfria produkter.

Serialiseringen omfattar ungefär 85 procent av produkterna som Recipharm tillverkar åt sina kunder och en liknande siffra sett till andelen av koncernens totala omsättning.

Kjell Johansson säger till SIX News att det inom serialisering finns klara stordriftsfördelar, vilket gör det svårare för mindre CDMO-bolag att konkurrera inom detta område.

Magnus Bernet
magnus.bernet@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s