Stark fredagsbörs med stöd av svag jobbrapport från USA

börsen fredag

Handelsveckan avslutades med högre kurser. Uppgången på Stockholmsbörsen fick stöd av svaga jobbsiffror från USA på eftermiddagen och därmed minskad sannolikhet för en höjning av den amerikanska styrräntan.

SIX Generalindex var vid stängning 1,2 procent högre vid 495 medan OMXS30 var 1,4 procent högre vid 1.437. För veckan summerades en uppgång om 1,8 procent.

Omsättningen uppgick till 13,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Den amerikanska arbetsmarknadsstatistiken presenterades på eftermiddagen och kom in svagare än marknaden väntat sig. Utfallet tolkas av marknaden som att sannolikheten för en räntehöjning i september försvagades, vilket gav stöd åt världsmarknaderna.

På den svenska börsscenen gick banksektorn starkt såväl som hälsovård- och råvarusektorn. Deutsche Bank har efter en genomgång höjt riktkurserna för flera nordiska banker. De svenska storbankerna steg, Swedbank 1,5 procent, SEB 1,6 procent och Handelsbanken 1,9 procent. Nordea var upp 1,7 procent som börsens mest omsatta aktie.

Haldex handelsstoppades med bara några minuter kvar på handelsdagen. Bolaget, som har ett bud om 100 kronor aktien från ZF Friedrichshafen, har handlats så högt som 104 kronor aktien efter att ha legat relativt still runt 100-lappen efter budet. Beslutet att
handelsstoppa aktien var Nasdaqs och handelsplatsen inväntar nu information från bolaget. Aktien stoppades vid 104 kronor, en uppgång på 4,3 procent.

Fingerprint Cards var återigen i toppen på omsättningslistan. Under en intervju hos EFN Börslunch sade nytillträdde vd:n Christian Fredrikson att bolaget ska styra utvecklingen i biometribranschen.

”Vi har en strategi, att expandera, att få nya fötter. Kassan är ett verktyg för nya köp, att få nya teknologier. Vi vill vara de som kör det här. Utan kassa hamnar man i passagerarsätet”, sade Fredrikson. Fingerprint ökade 0,5 procent.

Kinnevik backade 0,9 procent efter att intressebolaget Rocket Internet pressats tillbaka 8,9 procent efter att ha lämnat en svag preliminär rapport för första halvåret.

På rekommendationsfronten har Exane BNP Paribas höjt rekommendationen för ABB-aktien med två steg till outperform, från tidigare underperform, medan Société Générale har sänkt rekommendationen för låskoncernen Assa Abloy till behåll, från
tidigare köp. ABB ökade 2,9 procent och Assa Abloy var upp 0,8 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s