Kryddat Haldex-bud piggade upp såsig börs, OMXS30 +0,2 %

Stockholmsbörsen gjorde inte mycket väsen av sig under veckans första handelsdag. Wall Streets helgstängning bidrog till det såsiga tempot. För de Haldex-ägare som knorrat om för lågt uppköpsbud kom det i dag ett kryddat konkurrerande bud på verkstadsföretaget. Ryssland och Saudiarabien kom ut med ett gemensamt uttalande om oljemarknaden, vilket stöttade oljepriserna.

SIX Generalindex var vid stängningen 0,4 procent högre vid 497 medan OMXS30 var 0,2 procent högre vid 1.441. Omsättningen uppgick till 9,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

”Jag känner mig lite ambivalent över börshösten. Värderingen är rätt hög och vi har handlat på låga räntor i evighet, så jag har lite svårt att se vad som ska driva det vidare”, säger Charlotta Faxén, förvaltare på Lannebo Fonder, till DI-produktionen Börsrådet.

Johan Hagbarth, placeringsstrateg på SEB, är inte lika oroad. Placerarna har börjat ställa in sig på att låg tillväxt och extremt låga räntor är här för att stanna.

”Då är det rimligt att värdera upp vinster mer strukturellt”, säger Hagbarth till Börsrådet.

Budstriden i Haldex fick ny fart under morgonen. Bolaget har mottagit ett nytt bud från Knorr-Bremse om 110 kronor kontant per aktie. Det nya budet trumfar ZF Friedrichsshafens erbjudande som är på 100 kronor aktien, en nivå som bolaget anser är ”adekvat”. ZF kommer dock fortsätta utvärdera situationen, meddelade de till SIX News.

I ett pressmeddelande skrev även styrelsen för Haldex att den kommer att utvärdera budet och återkomma med vägledning till aktieägarna.

”Det här är två alfahannar som är inne. Det viktigaste för oss är egentligen att skydda bolaget i det här läget. Det blir lite för mycket öppet byte. Men vi får se vad som händer under dagen”, sade ordinarie styrelseordförande och storägare Göran Carlson till SIX News.

Haldex steg 11,1 procent till 115,50 kronor.

Oljepriserna klättrade högre med stöd av ett gemensamt uttalande från Ryssland och Saudiarabien. De två har avtalat om att samarbeta inom energi i syfte att minimera volatiliteten på oljemarknaden och bidra till stabilitet.

Bland svenska oljebolag var Tethys Oil upp 7,1 procent, Lundin Petroleum adderade 0,6 procent och Enquest steg 2,9 procent.

Tethys verkade få en extra skjuts av att Börsveckan pekat ut bolaget som sektorfavorit. Därtill har Affärsvärlden tagit in aktien i sin modellportfölj.

SAS lyfte 5,5 procent trots det stigande oljepriset. Statens Inköpscentral för Kammarkollegiet har förnyat avtalet
om flygresor utrikes med SAS och deras partners.

Sectra syntes 5,6 procent lägre efter morgonens rapport. Aktien verkade tyngas av att orderingången i kvartalet var klart lägre än i fjol.

Medicinteknikkollegan Raysearch har ingått en strategisk allians med IBA att kombinera sina respektive teknologier och vidareutveckla adaptiv strålterapi med protoner. Aktien avancerade 1,6 procent.

Över till rekommendationsfronten där Dagens Industri i måndagens utgåva råder till köp av Björn Borg. Aktien klättrade 11,5 procent.

Lundin Mining var upp 2,2 procent. Handelsbanken har bytt fot och skruvat upp rekommendationen till öka, från tidigare minska.

I det senaste numret gav Börsveckan även köpråd för VBG och aktien drogs upp 6,8. Paradox fick rekommendationen avvakta och neutral sattes på Eltel. Paradox backade 3,1 procent medan Eltel var upp 3,9 procent.

På makrofronten kom det ett saftigt statistikpaket under morgonen. Av det framgick bland annat att inköpschefsindex inom den svenska tjänstesektorn i augusti var klart svagare än väntat. I Europa var motsvarande index bättre än väntat i Frankrike, Italien och Storbritannien och sämre än väntat i Tyskland.

De amerikanska och kanadensiska handelsplatserna håller helgstängt i dag med anledning av Labor Day.

Index           Senast I dag %  I år %

SIX Generalindex       497   +0,4   +2,1
OMX Stockholm 30       1441   +0,2   -0,4
SIX Return index       964   +0,4   +5,8
SIX Sverige cykliskt 15    454   +0,4  +12,3
SIX Sverige defensivt 15   536   -0,2   +1,3
SIX Volatilitetsindex    14,8   +1,6  -17,1

SIX Finans          704   +0,2   +1,3
SIX Hälsovård         433   +0,3   +3,7
SIX Industri         645   +0,8  +10,6
SIX IT            210   +0,7   +6,8
SIX Konsumentvaror      1357   +0,1   -1,0
SIX Råvaror          351   +0,6  +20,0
SIX Telekommunikation     223   -0,1  -17,3
SIX Tjänster         1312   +0,8   -5,0

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s