Neutralt i Stockholm efter ECB-besvikelse

capture

Stockholmsbörsen avslutade handelsdagen närmast oförändrad med en viss dragning nedåt. Europeiska centralbankens beslut att lämna styrräntan oförändrad förvånade inte marknaden som dock hade väntat sig vissa förändringar i QE-programmet.

Husqvarna släppte i dag nya finansiella mål, och Axfood norpar en ny vd från hemmafixarkedjan Clas Ohlson.

SIX Generalindex var vid stängning 0,2 procent lägre vid 498 medan OMXS30 var 0,1 procent lägre vid 1.440. Omsättningen uppgick till 16,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Europeiska centralbanken lämnade som väntat räntan förändrad och gjorde inte heller några förändringar i obligationsköpen. Vissa bedömare hade förväntat sig småjusteringar i villkoren för obligationsköpen.

Enligt ECB-ordföranden Mario Draghi har direktionen inte diskuterat någon förlängning av programmet för kvantitativa lättnader, QE. Programmet anses vara effektivt och man fokuserar på att implementera programmet. Det finns dock ingen tvekan om viljan, kapaciteten och möjligheten att agera om det krävs, sade han.

Handelsbanken tror ändå att ECB kommer att förlänga köpprogrammet då det avslutas i mars nästa år, även om det inte kan kallas nya stimulanser.

”Även om det inte var många tecken på åtgärder i dag förväntar vi att ECB agerar ytterligare. Vi förväntar att ECB kommer att vidga ramverket för köpprogrammen, där man ändrar gränserna för emittenterna igen”, skriver Handelsbanksekonomen Rasmus Gudum Sessingö i en kommentar.

På bolagssidan presenterade Husqvarna nya finansiella mål under dagens kapitalmarknadsdag som hölls i Järfälla utanför Stockholm. Ett nytt tillväxtmål på 3-5 procent introducerades och bolaget upprepade rörelsemarginalmålet på minst 10 procent, men nu utan tillägget över en konjunkturcykel.

Vd Kai Wärn påpekade att basen i målet handlar om organisk tillväxt men att bolaget inte utesluter förvärv.

”Vi har ingen stor pipeline av förvärv som vi jobbat med men vi kommer att ta alla möjligheter som finns, fast vara petiga”, sade Wärn.

Axfood plockar Clas Ohlsons vd Klas Balkow till vd-posten. Balkow, som har varit vd på Clas Ohlson i tio år, tillträder sin nya tjänst senast i mars nästa år.

På Clas Ohlson inleder man nu jakten efter en ny vd, något ordföranden är övertygad kommer gå bra. Clas Ohlson steg 2,6 procent och byggde på uppgången efter gårdagens delårsrapporten.

Axfood var ned 0,5 procent till 151,50 kronor aktien. Reitangruppen sålde 11,8 miljoner Axfood-aktier efter stängning i går till kursen 150 kronor.

Volvo steg 1,4 procent. Nordea ser möjligheter till ett bättre resultat det andra halvåret då marknaden för anläggningsmaskiner i Kina verkar ljusna av kommentarer från konkurrenter att döma. Vidare rapporterade italienska Il Sole 24 Ore att Volvo fått ett kinesiskt bud på bussverksamheten.

Enligt uppgift till DN var det Skandia, Nordic Capital och ett tredje bolag som i somras lade ett bud värt 40-50 miljarder kronor på SCA:s skogsdel. SCA-aktien var oförändrad.

SAS landade på -4,1 procent efter att ha släppt en rapport för det tredje kvartalet som var ungefär i linje med förväntningarna. Bolaget levererar på sina kostnadsbesparingar, konstaterade både Sydbank och Handelsbanken i kommentarer för Ritzau och TDN.

Enquest tappade 0,8 procent efter sin halvårsrapport. Bolaget förbättrade resultatet jämfört med i fjol, men uppdaterade produktionsprognosen för helåret till den lägre delen av tidigare angivet intervall.

Index        Senast I dag % I år %

SIX Generalindex     498  -0,2  +2,2
OMX Stockholm 30    1.440  -0,1  -0,5
SIX Return index     966  -0,2  +5,9
SIX Sverige cykliskt 15 452  -0,4 +11,9
SIX Sverige defensivt 15 539  +0,0  +1,8
SIX Volatilitetsindex  14,0  -3,6 -21,4

Anna Sundström, 08 5861 6376
mailto:anna.sundstrom@six-group.se
http://www.blogg.six.se @SIXNyheter
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s