Darriga omvärldsmarknader tyngde Stockholmsbörsen

borsen-tisdag

Stockholmsbörsens utveckling blev slagig på tisdagen. En inledande uppgång för breda index följdes av osäkert pendlande kring nollan och en avslutande stängning på måttlig nedgång.

Att gårdagens sista planerade kommentarer från flera Fed-ledamöter inför den amerikanska centralbankens penningpolitiska besked nästa vecka var åt det duvaktiga hållet gav initialt visst stöd. Det stödet kunde dock inte fullt ut kompensera för en svagare inledning på tisdagens amerikanska aktiehandel samt successivt allt svagare oljepriser, det senare efter att oljeorganisationen IEA sänkt sina efterfrågeprognoser.

SIX Generalindex var vid stängning 0,4 procent lägre vid 487 medan OMXS30 var 0,5 procent lägre vid 1.411. Omsättningen uppgick till 12,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

SEB har som första storbank inlett bevakning av datorspelsaktien Starbreeze, med ett initialt köpråd och 27 kronor i riktkurs. Starbreeze gick fram 5,4 procent till 23,40 kronor.

ABB steg 0,9 procent. Aktivistaktören Christer Gardell vars fondbolag är storägare i ABB bekräftar för SvD Näringsliv att han vill se industribolaget skilja av och börsnotera sin kraftnätsverksamhet Power Grids.

Turerna kring amerikanska GE:s bud på 3D-printingbolaget Arcam fortsatte samtidigt. I dag rapporterades aktivisthedgefonden Elliot Capital Advisors ha ökat sitt innehav till 6,58 procent av kapitalet och rösterna. Arcam stängde oförändrad på 297 kronor, 4,2 procent över GE:s nuvarande bud på 285 kronor per aktie kontant.

Börsnoterade Resurs Holdings bankdotterbolag Resurs Bank har fått en anmärkning från Finansinspektionen och ska betala en sanktionsavgift på 35 miljoner kronor. En del av summan, 15 miljoner, kommer att tillhandahållas från storägande private equity-bolaget
Nordic Capital. Aktien stängde endast måttligt ned på -0,4 procent.

Digitaliseringskonsulten Intellecta meddelade på morgonen att Isbit Games, en spelstudio som är intressebolag till Intellecta, får in fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovics bolag som ny delägare. Intellectas vd Yann Blandy säger till SIX att affären inte medför någon reavinst och att den nye storägaren är passionerad kring spel. Därtill har Blandy för dagen meddelat ökat sitt eget innehav i Intellecta. Intellecta-aktien steg 4,7 procent.

Efter börsens stängning meddelade Victoria Park planer på att eventuellt ge ut 14,5 miljoner B-aktier genom en riktad nyemission via accelererad book building. B-aktien tappade på tisdagen 4,1 procent till 25,80 kronor, men hade trots det en uppgång på hela 72 procent hittills i år i ryggen.

Planer på en eventuell accelererad book building-avyttring meddelades strax därefter av Nordax private equity-storägare Vision Capital. Vision skriver inte hur pass stor del av sitt 36,1-procentiga innehav man avser låta sälja. I tisdagshandeln dessförinnan stängde
Nordax 0,9 procent lägre på 46,30 kronor.

Och i noteringspipelinen bekräftar nu läkemedelsforskningsbolaget Index Pharma planer på att notera sig på First North och att i samband med det nyemittera aktier för maximalt 250 miljoner kronor.

Därtill erfor DI i tisdagens utgåva att de betydligt större private equity-innehaven Lindorff och Ambea kan vara nära noteringar i Stockholm.

I direktörskarusellen byter medicinteknikbolaget Getinge finanschef efter bara sju månader. Inköpschefen Reinhard Mayer tar över rollen när Pernille Fabricius nu får lämna koncernen.

Getinges tillförordnade vd Joacim Lindoff (ej att förväxla med bolaget Lindorff ovan) säger till SIX att han ”fört en diskussion med” Fabricius ”runt framtiden” och att ersättaren Mayer ”har en lång erfarenhet av bolaget och av tjänsten som finanschef i olika lägen
samt också en djup förståelse för själva affären”. Getinges aktie var ned 0,2 procent, nära index.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s