Oväntat dyrt när Telia erbjuds förlika mututredningar

Om Telia fullt ut går med på amerikanska och nederländska myndigheters förslag om förlika samtliga korruptionsundersökningar för cirka 1,4 miljarder dollar, motsvarande 12 miljarder kronor, blir beloppet en oväntat hög summa.

Den bilden får SIX News vid en snabbgenomgång av analytikerkommentarer efter att myndigheternas förlikningsförslag meddelats inför torsdagens öppning.

För Telias räkning kommenterade styrelseordförande Marie Ehrling själv beloppet som ”mycket stort” i morgonens pressmeddelande.

karimov_ufa

Uzbekistans nyligen avlidne diktator Islam Karimov (1938-2016) som var landets president från Sovjetunionens fall fram tills sin död tidigare denna månad. Telias påstådda korruptionsaffärer i Eurasien ska ha inträffat under Karimovs styre. Bildkälla: Kremlin.ru (2015) via Wikimedia Commons

ANALYTIKER SER KRÄVT FÖRLIKNINGSBELOPP SOM HÖGRE ÄN VÄNTAT

Telia-analytikern Kimmo Stenvall vid Pohjola uppger via mail till SIX News att ”beloppet ligger i högre delen av förväntningarna” och att Pohjola här har legat på ett estimat om 8 miljarder kronor.

Även Pareto låg på 8 miljarder kronor enligt en snabbkommentar i bankens marknadsbrev. Man överraskas därmed också av de 12 miljarder som föreslagits, vilket tillsammans med förväntade böter från svenska myndigheter kan växa till krav på 13 miljarder bedömer Pareto.

En tredje analysfirma låg enligt en kommentar ännu något lägre än så, på 6 miljarder kronor. Denna firma bedömer att även marknadens konsensusförväntningar bör ha legat däromkring.

Den sistnämnda firman påpekar att Vimpelcom, som Telenor deläger, nådde en slutgiltig betalningsöverenskommelse med just USA och Nederländerna på 795 miljoner dollar utifrån ett förslag från myndighetssidan på 900 miljoner dollar. Vidare konstaterar samma analyshus att rekordbeloppet för denna typ av förlikningar ligger runt 1 miljard dollar, det vill säga klart under de cirka 1,4 miljarder dollar som nu alltså blev förslaget som riktats till Telia.

TÄCKS ALLA LÄNDER IN?

Till bakgrunden hör att blankarfirman Muddy Waters Research redan den 15 oktober i fjol kom ut med en negativ analys av Telia där korruptionsproblem i Eurasien var huvudpoängen. Analysen var utformad som ett öppet brev till Telias styrelse.

”Att lösa Teliasoneras (Telias dåvarande namn, SIX anm.) juridiska problem med regeringar kan kosta bolaget tiotals miljarder kronor”, skrev Muddy Waters då.

I denna analys lyfte dock Muddy Waters även problematiska betalningar i fler länder än endast Uzbekistan, som Telia nämner explicit i dagens pressmeddelande. Muddy Waters listade upp även betalningar i länder som Azerbajdzjan, Kazakstan, Nepal, Kambodja, Georgien och Ryssland.

Muddys bedömning för knappt ett år sedan var att Telia i slutändan skulle behöva betala ut totalt 12,5 miljarder kronor för att bli kvitt sina då tänkbara korruptionsärenden.

Omfattningen av dagens förlikningsförslag blir alltså en viktig aspekt om man ska bedöma de totala möjliga kraven mot Telia. Här uttryckte Telia själva i dagens pressmeddelande att ”samtliga” USA:s och Nederländernas undersökningar innefattas av de förslagna cirka 12 miljarder kronorna.

Telias chefsjurist Jonas Bengtsson fick efter analytikerfrågor intyga och förtydliga att Telias tolkning, utifrån den icke-detaljerade information man ska ha fått på onsdagskvällen, är att erbjudandet rör samtliga pågående utredningar som USA:s och Nederländernas myndigheter bedriver mot Telia i ”alla jurisdiktioner” (en juridisk formulering som även vd Johan Dennelind använde sig av ett flertal gånger).

Det förefaller innebära att Telia anser att även kända korruptionsärenden i andra länder ska täckas in av förlikningsförslaget.

INITIAL KURSREAKTION: MÅTTLIG NEDGÅNG

Motiverad kursreaktion på dagens nyheter är omkring -3 procent enligt Pareto och -4 procent enligt det tredje analyshus som nämns ovan. Detta dock givet att Telia får betala hela det föreslagna förlikningsbeloppet.

Telia-aktien noteras klockan 13.44 på torsdagseftermiddagen 0,3 procent lägre vid 37,29 kronor. De senaste 12 månaderna har 20 procent av Telias börsvärde fallit bort medan storbolagsindexet OMXS30 tappat mer blygsamma -4 procent.

Johan Eklund
johan.eklund@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s