Pigga USA-börser lyfte Stockholm på slutet

borsen-torsdag

Stockholmsbörsen lyfte i slutet av torsdagens handel med stöd från pigga USA-börser. Stängningen blev på klart plus trots att klädkedjan H&M, börsens överlägset största bolag, föll ordentligt efter att ha redovisat svag augustiförsäljning.

SIX Generalindex var vid stängning 0,5 procent högre vid 490 medan OMXS30 var 0,5 procent högre vid 1.417. Omsättningen uppgick till 13,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

H&M:s försäljning i augusti blev klart svagare än vad marknaden hade förväntat. Ökningen stannade vid 7 procent mot väntade 12,8 procent enligt Inquiry Financials konsensus. Försäljningen för det tredje kvartalet landade därmed på knappt 49 miljarder, vilket var 1 miljard lägre än vad analytikerna räknat med.

Noterbart är att utfallet både i augusti och tredje kvartalet låg under det lägst väntade estimatet i Inquiry Financials båda konsensus.

”Försäljningen i augusti började mycket bra. Men under andra halvan av månaden när det blev exceptionellt varmt på de flesta av koncernens marknader påverkades försäljningen negativt”, skrev bolaget i ett pressmeddelande.

H&M handlades under den varma torsdagen ned 4,3 procent.

Telia drog till sig marknadens blickar sedan bolaget meddelat att myndigheter i USA och Nederländerna föreslagit en förlikning kopplat till den utredning som bedrivits kring historiska transaktioner i Uzbekistan. Förslaget innebär en total kostnad motsvarande cirka 12 miljarder kronor.

På marknaden låg det förstås i korten att det skulle bli fråga om stora belopp i förlikningen, men summan verkat blivit högre än väntat.

Telia-analytikern Kimmo Stenvall vid Pohjola uppgav via mail till SIX News att ”beloppet ligger i högre delen av förväntningarna” och att Pohjola här har legat på ett estimat om 8 miljarder kronor. Även Paretos estimat var 8 miljarder kronor. Telias aktie backade 0,5
procent efter att ha varit ned med 1,4 procent som mest.

Lundin Mining meddelade för andra gången att de får förlängd tid för att ta beslut om hur de vill göra med förköpsrätten till Freeport McMoRans innehav i Tenke-gruvan. Lundin upprepade att de fortsätter med sin strategiska översyn kring sitt innehav i det kongolesiska gruvbolaget. Lundin Mining steg 1,6 procent.

ABB ökade 0,4 procent. Dagens Industri skrev att trycket ökar på ABB:s styrelse efter Cevians uppflaggning till 6,2 procent. Tillsammans med andra förespråkare för en uppdelning av ABB har nu avståndet till Investors 10 procent krympt. Vid bolagets
kapitalmarknadsdag i höst är det tänkt att ABB ska presentera sin översyn av divisionen Power Grids, som flera ägare alltså vill knoppa av.

Immunovia avser genomföra såväl riktad nyemission som företrädesemission om sammanlagt 217 miljoner kronor. Teckningskursen i emissionerna är satt till 87 kronor, vilket kan jämföras med gårdagens senaste betalkurs på 96,25 kronor. Aktien föll 4,4 procent till 92 kronor.

Bahnhof meddelade att dotterbolaget Elementica har beslutat att minska utgifterna för att möta en förlängd försäljningsprocess. Bakgrunden är att anläggningen ännu inte uppnått tillräcklig beläggning för att motivera byggstart. Aktien rasade ned 13 procent.

Enquest har inte lyckats nå en överenskommelse med Delek om en utfarmning av en del av Kraken-projektet till Delek och samtalen har därför avslutats. Aktien handlades ned 2,9 procent.

På analyssidan har RBC Capital sänkt rekommendationen på SSAB till underperform, från tidigare sector perform. B-aktien sjönk 1,7 procent.

Handelsbanken har inlett bevakning av Alimak med köp, aktien hissades upp 6,5 procent.

Aktiespararen rekommenderar i senaste numret bland annat köp av fastighetsbolaget Hufvudstaden, +1,0 procent, och investmentbolaget East Capital Explorer, som steg 1,8 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s