Svagt avslut för Stockholmsbörsen under pressad vecka

omx-20160916Stockholmsbörsen avslutade veckan med en nedgång på 1,5 procent efter att ha avslutat fredagen på minus. Oro för centralbanksbesked har tyngt i veckan och marknaden avvaktar amerikanska Federal Reserves penningpolitiska besked på onsdag nästa vecka.

På hemmaplan har strålkastaren återigen riktats mot bromstillverkaren Haldex, som fått två höjda bud under dagen. Bästa sektorer för dagen var läkemedel och telekom.

SIX Generalindex var vid stängning 0,5 procent lägre vid 487 och OMXS30 var 0,8 procent lägre vid 1.405.

Omsättningen uppgick till 17,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Knorr-Bremse höjde på morgonen budet på Haldex till 125 kronor aktien. Efter kursrusning och dramatik med handelsstopp höjde också ZF Friedrichshafen sitt bud från 110 kronor till 120 kronor aktien, fortfarande under Knorr-Bremses bud. ZF lyfter fram fördelarna med inhämtade myndighetsgodkännanden och en snabb affär medan Knorr-Bremse är övertygat om att man lagt ett bättre bud.

Styrelsen i Haldex ska utvärdera de höjda buden och säger till SIX News att man troligen återkommer med en rekommendation tidigt på måndag morgon.

”I dagsläget är det tydligt att vi har en aningen lägre bud som kan gå igenom direkt och ett litet högre bud som innehåller rätt stora osäkerheter. Och då får man väga de två mot varandra. Vad slutsatsen blir vet jag inte”, säger Haldex tillförordnade ordförande Magnus Johansson.

Haldex var upp 7,6 procent till 127,50 kronor aktien för dagen.

Starkaste sektor på Stockholmsbörsen var hälsovård, vilket följer branschutvecklingen i Europa. Astrazeneca ökade 2,1 procent. Bolaget har i dag presenterat positiva resultat från en fas III-studie där Bydureon och Forxiga utvärderats som kombinationsbehandling mot typ II-diabetes.

Finanssektorn tyngdes 0,8 procent enligt SIX sektorindex. En av dagens stora nyheter i Europa är att Deutsche Bank krävs på 14 miljarder dollar från myndigheterna i USA i en föreslagen förlikning kring bankens försäljning av bostadspapper under finanskrisen. Bankaktien pressades ned 8,5 procent på Frankfurtbörsen.

De svenska storbankerna backade, Nordea var ned 0,8 procent, Swedbank -1,2 procent, SEB -1,6 procent och Handelsbanken -1,6 procent. Steg gjorde däremot Collector, upp 1,1 procent, efter en annonserad nyemission om drygt 0,5 miljarder kronor.

Fingerprint Cards, som ingår i IT-sektorn, kommer inom kort avsluta aktieåterköpsprogrammet eftersom biometribolaget nu redan återköpt aktier för drygt 1 miljard kronor motsvarande fritt eget kapital. De förvärvade aktierna motsvarar 3 procent av det totala antalet aktier i bolaget. Aktien drogs ned 5,5 procent som börsens mest omsatta aktie.

Lifco köper amerikanska dentalbolaget Parkell som omsatte 29 miljoner dollar 2015. Förvärvet beräknas bidra positivt till Lifcos vinst per aktie från start. Aktien avancerade 3,1 procent.

Både SEB och Danske Bank sänker vinstestimaten för H&M under 2016 något efter klädkedjans augustisiffror, men upprepar köp. SEB sänker sin riktkurs för H&M till 325 från 350 kronor medan Danske låter riktkursen ligga kvar på 360 kronor. H&M-aktien, som i går sjönk 4,3 procent, föll vidare med 1,0 procent till 245,70 kronor.

Oljebolaget Blackpearl Resources steg 7,3 procent efter att ha fått godkännande från energimyndighet och provinsledning för kommersiell utveckling av Blackrod-fyndigheten vid Athabasca.

På onsdag nästa vecka kommer amerikanska centralbanken att lämna besked om styrräntan.

Index           Senast I dag %  I år %

SIX Generalindex       487   -0,5   +0,1
OMX Stockholm 30      1.405   -0,8   -2,9
SIX Return index       945   -0,5   +3,7
SIX Sverige cykliskt 15    444   -0,6   +9,9
SIX Sverige defensivt 15   529   -0,1   -0,0
SIX Volatilitetsindex    17,5   +0,0   -2,3

SIX Finans          693   -0,8   -0,3
SIX Hälsovård         438   +0,9   +4,7
SIX Industri         641   -0,5   +9,9
SIX IT            208   -0,8   +5,5
SIX Konsumentvaror     1.296   -0,6   -5,4
SIX Råvaror          340   -0,8  +15,9
SIX Telekommunikation     215   +0,1  -20,2
SIX Tjänster        1.274   -0,5   -7,7

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s