Råvaruledd uppgång inledde börsveckan för Stockholm

Stockholmsbörsen noterade en stark utveckling på måndagen. Råvarubolagen tillhörde dagens vinnare. Investerarna ser nu fram emot Federal Reserves penningpolitiska besked på onsdagskvällen svensk tid.

SIX Generalindex var vid stängning 1,0 procent högre vid 492 och OMXS30 var 1,0 procent högre vid 1.419. Omsättningen uppgick till 14,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

omxs30-2016-09-19

Graf: SIX Edge

Råvaru- och industrisektorn går starkast för dagen. På de europeiska börserna får råvarujättar som Glencore och Anglo American stöd av positiva toner från Credit Suisse. På den svenska börsscenen rekylerade SSAB upp 2,0 procent efter den senaste tidens nedgångar och Boliden var upp med 1,7 procent.

Oljebolagen avancerar med stöd från ett högre oljepris och uttalanden från oljekartellen Opec. Venezuelas president Nicolas Maduro uppgav på söndagen att oljekartellen Opec och producentländer utanför Opec är nära att nå ett avtal i syfte att stabilisera oljemarknaden. Lundin Petroleum höjdes 2,0 procent, Africa Oil förbättrades 3,6 procent och Enquest steg 2,6 procent.

Haldex styrelse rekommenderar enhälligt det höjda budet från ZF Friedrichshafen trots att budet är lägre än liggande bud från Knorr-Bremse. Styrelsen motiverar beslutet med att ZF:s bud innebär säkerhet och snabbhet då Knorr-Bremse bland annat behöver hämta in godkännanden från myndigheter. Haldex justerades upp 0,4 procent till 128 kronor aktien trots att ZF erbjuder 120 kronor aktien och Knorr-Bremse ger 125 kronor aktien.

Högst omsätta aktie för dagen var Volvo som rullade upp 2,5 procent till 100 kronor. Därefter följde Fingerprint vars aktie stärktes 1,6 procent till 101,10 kronor.

Enligt medieuppgifter har ABB-ledningen beslutat sig för att behålla Power Grids-divisionen, en enhet som för närvarande är under utvärdering. Ledningen vill behålla nuvarande struktur på bolaget, vilket innebär att en avyttring av divisionen verkar osannolik, uppger en källa för schweiziska Sonntagszeitung. ABB ställdes upp 0,5 procent.

Under förmiddagen flödade flera rekommendationer in. Handelsbanken höjde Kinnevik till köp och aktien klättrade upp 2,6 procent.

Banken sänkte istället rekommendationen på Electrolux till minska och aktien var ned 0,5 procent.

Hexagon handlades till ett nytt kursrekord för aktien med en uppgång på 1,0 procent till 369,40 kronor.

HSBC sänkte riktkursen för H&M men upprepade rekommendationen behåll. Handelsbanken sänkte H&M-rekommendationen till öka från tidigare köp. Klädkedjans aktie som kom under press i förra veckan efter svag augustiförsäljning återhämtade sig i dag något med en uppgång på 0,8 procent.

Dagens industri utfärdade en köprekommendation för kundtjänstbolaget Transcom i måndagens utgåva av tidningen. Aktien var upp 3,2 procent.

Börsveckan har gått igenom ett gäng hälsovårdsaktier och upprepar köprekommendationen för Hansa Medical som steg 0,7 procent. För Medcap, vars rekommendationen höjdes till köp från avvakta, summerades uppgången till 5,2 procent.

Anoto backade 2,5 procent efter att ha meddelat kostnadsbesparingar och lednings- samt styrelseförändringar.

På onsdag kväll, klockan 20.00 svensk tid, väntas Federal Reserve komma att presentera ett penningpolitiskt besked. Att döma av kommentarerna inför släppet verkar det bara vara några som räknar med en höjning av styrräntan. Marknadsprissättning indikerar att sannolikheten för en höjning vid beskedet nu på onsdag är 15 procent enligt CME Group.

Index Senast I dag % I år %

SIX Generalindex 492 +1,0 +1,1
OMX Stockholm 30 1.419 +1,0 -1,9
SIX Return index 955 +1,0 +4,7
SIX Sverige cykliskt 15 447 +1,0 +10,6
SIX Sverige defensivt 15 531 +0,7 +0,4
SIX Volatilitetsindex 16,2 -7,0 -9,2

SIX Finans 699 +1,0 +0,6
SIX Hälsovård 438 +0,0 +4,8
SIX Industri 651 +1,5 +11,5
SIX IT 211 +1,6 +7,2
SIX Konsumentvaror 1.307 +0,9 -4,6
SIX Råvaror 345 +1,5 +17,7
SIX Telekommunikation 216 +0,4 -19,9
SIX Tjänster 1.288 +1,1 -6,7

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s