Avega spår god efterfrågan på IT-konsulttjänster

avega

IT-konsultbolaget Avega har klarat sig hyggligt hittills i år med en rörelsemarginal som närmar sig målet 10 procent och en stark tillväxt i västra Sverige. I Göteborg är bland annat Volvo Cars ett viktigt företag för tillväxten.

”De är en av de viktiga kunderna där, men det finns flera. Men Volvo Cars drar väl hela regionen”, säger Avegas vd, Per Adolfsson, till SIX News.

I segment väst uppgick rörelsemarginalen till hela 16,9 procent under januari-juni.

”Det blir så när du får fart och håller i kostnadsbiten”, förklarar Per Adolfsson.

Avega tycker nu att koncernen fått tag i ett bra team i Göteborg där framgång föder framgång. Det väcks intresse både hos kunder och konsulter.

I Öresund har det gått tyngre en tid, vilket mest verkar ha interna orsaker. Beläggningsmässigt är det inte så tokigt i regionen. Avega har gjort en omstart efter tidigare ledarbyten och ser förutsättningar för en bättre utveckling framöver.

Avega har för övrigt skaffat nya lokaler i både Göteborg och Öresund. Är nu stationerade där man bör sitta.

En utmaning för att växa vidare är att konkurrera om de bästa konsulterna. Det ska bland annat ske genom att bättre presentera bolaget utåt och göra koncernen mer känd. Avega håller för tillfället bland annat på med en större förändring av sin hemsida. Det är också viktigt med en inte alltför hög personalomsättning och där tror Per Adolfsson att det egna utvecklingsprogrammet Elevate kommer att bidra till att hålla kvar medarbetarna.

Sektormässigt är Avega starka inom detaljhandel och tillverkningsindustri men har bara 8 procent av omsättningen från offentlig sektor. Här ser Adolfsson utrymme för en ökning.

Det är också en medveten strategi att växa på stora kunder. Avegas tio största kunder står för 60 procent av omsättningen.

”Vi är hellre viktiga för några kunder än ägnar oss åt resursförstärkning hos många mindre kunder”, säger Per Adolfsson.

Avegas rörelsemarginal uppgick till 7,8 procent ackumulerat under de senaste 12 månaderna, det vill säga en bit ifrån det finansiella målet 10 procent.

”Jag ser det inte som någon orimlig tanke att nå 10 procent”, säger Per Adolfsson.

Prognosmakarna är överens om att Sveriges BNP-utveckling kommer att växla ned under de närmaste åren. Per Adolsson tror inte att det behöver betyda en lägre efterfrågan på IT-konsulttjänster.

”Jag har jobbat ett antal år i branschen och jag tror aldrig att IT varit så viktigt för företag och organisationer som nu. Inte minst är digitaliseringen ett nyckelbegrepp. Marknaden för specialiserade konsulter tror jag kommer att vara påtagligt stark under de närmaste åren i varje fall. Med reservation för någon svart svan eller finanskris ser jag ganska positivt på efterfrågesituationen”, säger Per Adolfsson.

Avega har historiskt vuxit enbart organiskt medan till exempel konkurrenten B3IT också växer genom att förvärva mindre konsultbolag.

”Jag har bett styrelsen att berätta vilka begränsningar jag har. Säger den att det är så får jag förhålla mig till det. I övrigt tycker jag man ska ha ett open mind och hålla fräscha ögon för alla möjligheter”, säger Per Adolfsson.

Avega agerar för tillfället enbart i Sveriges tre storstadsregioner, men ser även på möjligheten till inträde på mindre orter.

”Jag tror absolut vi även kan vara utanför de tre storstäderna. Gissar att det finns ytterligare ett 10-tal städer i Sverige som har en tillräcklig IT-marknad för att vi ska kunna finnas där med en rimlig storlek”, säger Per Adolfsson.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s