Federal Reserve väntas avstå räntehöjning

Federal Reserves ordförande Janet Yellen. Foto: Wikimedia Commons

Federal Reserves ordförande Janet Yellen. Foto: Wikimedia Commons

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve väntas på onsdag lämna styrräntan oförändrad vid intervallet 0,25-0,50 procent, där den har legat sedan i december i fjol när den höjdes för första gången på länge.

”Federal Reserve förväntas lämna allt som det är imorgon kväll, och väntas inte höja styrräntan förrän i december”, resonerar Commerzbank vars uppfattning överlag speglar marknadsbedömares huvudscenario.

Enligt Reuters enkät räknar bara 6 procent av analytikerna i sitt huvudscenario med att styrräntan höjs på onsdag, men när bedömarna får uppge sannolikheten för en räntehöjning vid morgondagens besked landar medianprognosen på 25 procent.

När den ekonomiska oron i världen har ökat, såsom i samband med Kina-oron i början av året och vid Storbritanniens folkomröstning om EU-medlemskapet i juni, har Federal Reserve tenderat att avvakta med sina räntehöjningsplaner. Vissa bedömare anser emellertid att läget har lugnat ned sig på sistone.

USA:s sysselsättningsutveckling har samtidigt varit hygglig i sommar. I augusti skapades 151.000 jobb, efter 275.000 i juli och 271.000 i juni, enligt de senaste siffrorna. Fredagens inflationsdata för augusti överraskade samtidigt på uppsidan, vilket lyfte de amerikanska korträntorna.

CME Group uppger att marknadsprissättning indikerar att sannolikheten för oförändrad styrränta på onsdag uppgår till 88 procent medan sannolikheten för en höjning med 25 punkter uppgår till 12 procent.

Sannolikheten för att styrräntan ligger kvar vid det nuvarande intervallet 0,25-0,50 procent även efter december-mötet uppgår till 46 procent, enligt CME. I marknadens huvudscenario kommer alltså styrräntan att höjas i år.

Société Générale tror inte att Fed höjer styrräntan på onsdag, men bedömer att centralbanken kan komma att ta ytterligare ett steg i riktning mot att i december höja räntan. Danske Bank tror dock inte att Fed höjer räntan i år på grund av trög tillväxt och fortsatt lediga resurser på arbetsmarknaden.

Federal Reserves penningpolitiska besked meddelas klockan 20.00 på onsdag. Den här gången väntas nya ekonomiska sifferprognoser och ordförande Janet Yellen avser hålla presskonferens.

Enligt Reuters antyder samtal med Fed-företrädare att vissa av dem kommer att sänka sina prognoser för den långsiktiga genomsnittliga styrräntan. Eventuellt kan medianprognosen komma att sänkas till 2,75 procent från 3,75 procent i juni 2015, och från 4,25 procent för fyra år sedan, uppges det.

Protokollet från tvådagarsmötet kommer att publiceras onsdagen den 12 oktober, alltså om tre veckor.

Johan Lind
johan.lind@six-group-se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s