Lugn handel i väntan på onsdagens centralbanksbesked

borsen-tisdag

Stockholmsbörsen uppvisade mycket små rörelser genom tisdagens handel då sentimentet präglades av fortsatt passivitet inför japanska och amerikanska penningpolitiska besked under natten till i morgon respektive i morgon kväll, svensk tid.

Ska man tro medierapporteringen och diverse konsensusenkäter väntas USA:s centralbank Fed lämna sin styrränta oförändrad i morgondagens besked. Enligt en del bedömare kan Fed dock samtidigt väntas uttrycka sig tydligare kring tidpunkten för en styrräntehöjning senare i år.

SIX Generalindex sågs vid stängningen 0,1 procent lägre vid 492 medan OMXS30 var oförändrat vid 1.418. Omsättningen uppgick till 11,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Volvo pressades successivt ned till en stängning på -1,3 procent efter DI-uppgifter på eftermiddagen om att åkerinäringen i Europa förbereder eventuella skadeståndsanspråk mot fordonstillverkaren. Detta till följd av den europeiska lastbilskartell som EU krävde bland annat Volvo på rekordböter för i somras.

Kvar i fordonssektorn avancerade Autoliv 0,3 procent på medieuppgifter om att dess återkallelsetyngda japanska bilsäkerhetskonkurrenten Takata kan vara nära en konkurs. Syftet med en Takata-konkurs ska vara att få ned dess skuldsättning inför nya ägares intåg, där intressenter som globala private equity-jättar rapporteras lura i vassen. Takata tappade ytterligare 12 procent av aktiekursen i Tokyo.

Fastighetsjätten Balder blir ännu större genom förvärv av bilfastigheter där huvudsakligen Hedins Bil huserar. Affären värderar beståndet till över 4 miljarder kronor och delfinansieras bland annat av en kvittningsemission till Anders Hedin Invest på 1,1 miljarder samt en riktad nyemission av drygt 3 miljoner B-aktier.

Balder var ned med marginella 0,2 procent till 232,50 kronor, strax över de 230 kronor som blev institutionernas kurs i den sistnämnda riktade emissionen.

I rekommendationsflödet har Credit Suisse och UBS justerat ned sina H&M-riktkurser till 251 respektive 285 kronor. Den indextunga klädjättens tapp på 0,7 procent till 246 kronor gav den enskilt största pressen på storbolagens OMXS30 i dag.

Kvar i rekommendationsflödet sänkte Credit Suisse verkstadsbolagen Alfa Laval och Sandvik till underperform-råd, från att tidigare ha sagt neutral. Aktierna tappade 2,9 respektive 0,9 procent.

Nordea stärktes däremot 1,0 procent sedan man fått sin rekommendation höjd från underperform till outperform hos amerikanska Keefe Bruyette&Woods.

Från och med i morgon, onsdag, handlas Collector exklusive rätten att delta i kreditkoncernens nyemission. Redan i dag valde dock börsen att sänka aktien med -4,8 procent.

Bland småbolagen har Cassandra Oils samarbete med Ragn-Sells avslutats. Energiteknikbolaget tappade 12 procent på beskedet.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s