Börsuppgången urholkades mot slutet

capture

Stockholmsbörsen inledde onsdagen med klara uppgångar, inspirerade av kursuppgångar i Asien och Europa i kölvattnet av japanska centralbanksnyheter. Uppgångarna urholkades dock under eftermiddagen då fokus åter riktades mot kvällens räntebesked från Federal Reserve.

SIX Generalindex var vid stängningen 0,2 procent högre vid 493 medan OMXS30 var 0,3 procent högre vid 1.423. Omsättningen uppgick till 11,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Japanska centralbanken introducerade i dag ett nytt ramverk som benämns ”kvantitativa och kvalitativa lättnader med kontroll av räntekurvan”. Ett nytt mål blir att tioårsräntan ska hållas omkring noll procent.

”Detta är positivt för aktiemarknaden, speciellt för bankaktier”, sade Michael Moen vid Aberdeen Asset Management till Reuters.

Bankaktier tillhörde dagens vinnare på de europeiska börserna. I Stockholm steg SEB 1,2 procent, Swedbank 0,9 procent, Handelsbanken 1,0 procent och Nordea 0,4 procent.

H&M steg 0,3 procent. Konkurrenten Inditex rapporterade på morgonen starkare än väntat resultat och försäljning under årets första halva. H&M:s Q3-rapport kommer på fredag i nästa vecka. H&M-aktien fick också en köprekommendation i Affärsvärldens senaste nummer.

Telekomsektorn noterades för den starkaste utvecklingen, upp +0,6 procent som grupp. Ericsson lyfte 0,6 procent och Millicom gick fram 2,7 procent.

Även råvaror hade en positiv dag, upp 0,4 procent som grupp. Boliden, som i dag fått höjd riktkurs till 220 kronor av Barclays, steg 1,5 procent till 186,80 kronor, medan Lundin Mining ökade 2,2 procent.

ABB säljer högspänningskablarna till danska NKT. Det var en bra affär till ett bra pris, men det är svårt att läsa in något om hur bolaget tänker kring Power Grids, kommenterade en analytiker för SIX. Tyska Manager Magazin rapporterade att Investor ställt sig bakom en plan från ledningen om att behålla Power Grids, som några aktieägare vill knoppa av. ABB-aktien var upp 0,7 procent.

Eniros styrelse utvärderar ägandet av vissa delar av koncernen och ser över sökföretagets kapitalstruktur. Enligt bolaget har flera intressenter hört av sig.

”Alla som analyserar och tittar på Eniro vet ju ungefär hur det ser ut så det är flera som hör av sig och tittar om man kan göra någonting. Så det finns intresse. Mer kan jag inte kommentera kring det”, säger bolagets vd Örjan Frid till SIX News.

Samtidigt rapporterar Breakit att tech-investeraren Staffan Persson sålt hela innehavet i Eniro och beskriver investeringen som ett ”oskönt magplask”. Aktien var upp 1,8 procent.

Astrazeneca lät meddela att man har dragit tillbaka en EU-ansökan för cedarinib, mot äggstockscancer, även om utvecklingen fortgår. Aktien sjönk 0,5 procent.

Tethys föreslår ett inlösenförfarande om 103 miljoner kronor motsvarande 3 kronor per aktie. Aktien steg 1,8 procent.

I Starbreeze mäklades under eftermiddagen en storpost motsvarande 3,3 procent av aktierna. Enligt Reuters var det Digital Bros som sålde en stor del av aktierna som de tidigare erhållit som betalning när Starbreeze köpte rättigheter till Payday. Starbreeze steg 2,6 procent.

Affärsvärlden bedömer i den senaste utgåvan att värderingen i Addtech är ansträngd. Aktien sjönk 2,2 procent.

Swedbank inleder bevakning av Magnolia Bostad med en köprekommendation och riktkursen 150 kronor. Aktien steg 4,4 procent.

I kväll, klockan 20.00 svensk tid, lämnar den amerikanska centralbanken sitt penningpolitiska besked. Väntat är att räntan lämnas oförändrad.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s