Finns intresse för delar av bolaget enligt Eniros vd

Sökföretaget Eniro utvärderar ägandet av vissa delar av koncernen och har intressenter som hört av sig.

Alla som analyserar och tittar på Eniro vet ju ungefär hur det ser ut så det är flera som hör av sig och tittar om man kan göra någonting. Så det finns intresse. Mer kan jag
inte kommentera kring det”, säger bolagets vd Örjan Frid till SIX News.

orjan_fridFrid beskriver bolagets två huvudutmaningar.

”Dels själva affären som faller, vilket vi adresserar nu. Sen är det själva balansräkningen som har sina utmaningar med bankfinansiering och en del andra saker. I den vevan tittar vi på vad som är nödvändigt att ha kvar i vår kärnverksamhet och vad vi kan avyttra. Det som inte är kärnverksamhet är då saker vi kan tänka oss att avyttra, givet att det går och att det blir bra lösningar”, säger Frid.

Kärnverksamheten, enligt Frid, är den klassiska sökverksamheten på nätet i Sverige, Norge och Danmark, det vill säga Eniro.se, Eniro.dk och Eniro.no. Att fokusera på bara Sverige är alltså inte bolagets huvudspår.

”Det här är numera ett teknologiföretag och de lösningar vi har är baserade på ganska tuffa IT-investeringar. Kan man sprida det på flera marknader så är det värdefullt. Det första vi gör är inte att sälja av Norge och Danmark och sen får vi en affär att flyga i Sverige […] Visar det sig att vi måste göra det får vi titta på det. Men i första hand tittar vi på det som är mer perifert”, säger Frid.

”Vi har nummerupplysning och Proff och lite andra saker som man kan fundera på om man behöver ha kvar på sikt”, tillägger han.

Bolaget har även lokalt sök i Polen som enligt den senaste delårsrapporten ”fortsätter att utvecklas bra”. Även om denna del liknar kärnverksamheten i Skandinavien är det enligt Frid ”en egen liten verksamhet som ligger och tuggar och inte omedelbart en
kärnverksamhet”.

”Men jag vet inte om någon är intresserad av den. Det får vi se. Den skulle man kunna tänka sig att reflektera över också”, säger han.

Vid sidan av det operativa ser styrelsen även över koncernens kapitalstruktur och här ingår en mix av banklån, preferensaktier, stamaktier och konvertibler.

”Hela den biten måste man hitta en bra lösning för. Det är det vi menar när vi säger att vi ser över kapitalstrukturen”, säger Frid.

Exakt hur detta ska gå till vill Frid inte gå in närmare på, men att Eniro skulle lyckas baxa igenom ännu en nyemission ser han inte som sannolikt.

”Vi ser framför oss att nästa år kommer vi ha lite bekymmer med våra kovenanter och annat. I samband med det måste man se över hela balansräkningen och se vad man kan göra med den. Sen är det väl så att det inte är världens enklaste sak att göra nyemission i det här bolaget. Det är något som bankerna, som drivit bolaget framför sig i flera år, med viss framgång har tryckt på för, men jag tror vi har kommit till vägs ände där.”

Jonathan Axelsson
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s