Vitrolife ser intäktssynergier från förvärvade bolag

vitrolife-thomas-axelsson-vd_six

Vitrolifes vd Thomas Axelsson ser synergimöjligheter på intäktssidan från bolagen som köptes i juni i år. Foto: SIX News

Medicinteknikbolaget Vitrolife meddelade i början av juni i år att de hade förvärvat de tyska bolagen Octax Microscience och MTG Medical Technology. Under 2015 omsatte de båda bolagen 8,5 miljoner euro med ett ebitda-resultat på 2,0 miljoner euro.

Octax verkar inom vad som kallas ART-utrustning, Assisted Reproductive Technology, och tillhandahåller lasersystemet Navilase som möjliggör biopsier av embryon.

”Vi ser att det finns ett behov av att göra mer biopsier” sade Vitrolifes vd Thomas Axelsson till SIX News i samband med tisdagens kapitalmarknadsdag.

Med biopsierna kan IVF-klinikerna göra så kallade PGS- (preimplantatorisk genetisk screening) och PGD-analyser (preimplantatorisk genetisk diagnostik) av embryona.

PGS- och PGD-analyser är ett kontroversiellt ämne, med tanke på bland annat möjligheten till avbrutna graviditeter vid embryon som bär på sjukdomar, och har begränsningar för vad som är tillåtet i olika länder. Spanien nämns som ett föregångsland i Europa för dessa analyser.

Med PGS-tekniken analyseras antalet kromosomer. Enligt doktor Klaus Rink, inom Vitrolifes verksamhet för ART-utrustning med ansvar för strategisk produktutveckling, har fertiliteten för en kvinna över 40 år minskat dramatiskt. Det innebär att endast ett fåtal ägg hos dessa kvinnor kan ge en lyckad behandling. Med hjälp av PGS-tekniken kan de embryon som har störst chans att nå en framgångsrik födsel väljas ut.

Med hjälp av PGD-tekniken kan embryon analyseras för att upptäcka ärvda sjukdomar. Enligt doktor Paul Gassner, chef för Vitrolifes affärsområdet för ART-utrustning går det att analysera embryot för omkring 400 sjukdomar genom upprepade analyser.

Navilase har redan CE-märkning i Europa.

”Men se till att vi får Navilase godkänd av FDA är top of the edge och se till att den kommer in och blir godkänd Kina och de här marknaderna där du har den stora potentialen”, sade Thomas Axelsson.

De största intäkterna för Navilase ser däremot inte Thomas Axelsson från själva lasersystemet utan i kringutrustningen i form av engångsartiklar.

”Lasern i sig är en hårdvara du köper och den är inte sådär jätteintressant i form utav en långsiktigt stor försäljningspotential utan det är en bra produkt och vi kommer att kunna tjäna pengar på den. Men det är allt som finns omkring den här biten som är mycket mer värdefull. Vad du gör när du har en biopsi är att du använder väldigt mycket mer disposables (engångsutrustning) och vitrifikation”, sade Axelsson.

Vitrolifes förhoppningar innefattar att kunder till Navilaser även ska komma att beställa bolagets skålar och pipetter med mera. Även inom medier ser Vitrolife möjligheter till merförsäljning.

”När vi kommer fram nu med en egen biopsimedia som är speciellt framtagen så kommer de att använda den”, säger Axelsson.

Med förvärven kom även produkter för kvalitetskontroll som uppges bli allt viktigare inom branschen.

Log & Guard är ett sensornätverk för automatiserad och löpande övervakning av embryon. Fertiproof fungerar som ett ”elektroniskt vittne” för övervakning och dokumentation av kritiska processer. Genom användning av streckkoder försäkras att rätt sperma paras ihop med rätt äggceller.

I samband med rundturen på kapitalmarknadsdagen visades produkterna i de senaste förvärven upp, bland annat Vitrolifes nya version av under namnet Emryoscope+ för så kallad time-lapse.

Vitrolifes aktiekurs har sedan vd Thomas Axelsson tillträdde på sin post dubblats i värde flera gånger. Samtidigt har bolaget visat på en stabil och hög tillväxt.

Finns det fortsatt potential för bolaget?

”När jag började bestod bolaget av två delar och det fanns en underliggande marknad. Men det  är ett större behov på den här marknaden än vad man kan tillgodose. Kan man tillgodose marknaden med bra behandlingar till rätt pris så är den logaritmiskt mycket större. Men låt oss inte drömma om den biten”, säger Thomas Axelsson.

Vitrolife-chefen återvänder även till bolagets strategi om vad han ser för möjligheter för bolaget.

”Det finns konsolideringsmöjligheter, vi har glapp i vår portfölj. När vi utvecklar får vi en högre klinisk verkningsgrad och då kan vi ta mer betalt. Utvecklingen inom biopsi gör att det finns möjligheter till andra mediautvecklingar och det finns möjligheter till cryobanking, men vi ännu inte tagit ett strategiskt beslut om att gå in i på det sättet”, säger Thomas Axelsson.

Magnus Bernet
magnus.bernet@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s