Få orosmoln när blomstrande fastighetsbransch samlas

”Noll procents ränta och ständigt stigande fastighetspriser” gör det ”svårt att inte tjäna pengar” på fastighetsverksamhet just nu.

Så summerade filantropen och förre näringslivstoppen Percy Barnevik fastighetsbranschens förutsättningar i sin inledningskommentar på årets upplaga Business Arena Stockholm, ett årligt tvådagarsevent där stora delar av fastighets- och samhällsbyggnadssektorn återigen varit samlade för seminarier och affärsnätverkande.

SIX News samlade börsintryck av årets upplaga är i linje med Barneviks observation.

bare-sthlm

Välfyllda mässgolv vid 2016 års upplaga av Business Arena Stockholm. Bild: SIX News

Temperaturen allt hetare när lågräntan dröjer sig kvar

Både en rådgivarpanel, som var någotsånär eniga kring fortsatt högtryck i affärsflödet, och en finansieringspanel, som var mer splittrade kring finansieringsutbudet framöver, berörde gång på gång en och samma huvuddrivare av fastighetsefterfrågan – lågräntemiljön.

Och ska man tro vice riksbankschefen Cecilia Skingsleys anförande gör branschen rätt som extrapolerar nuvarande, ur ett närhistoriskt perspektiv extrema, ränteregim.

Allt är dock inte rosenrött efter många års kreditfest:

På långivarsidan bekräftar både Nordea och Swedbank den allt mer restriktiva banklånemarknad som börjat prägla kommersiell fastighetsutlåning i Sverige. Frågan nu blir om alternativa finansieringskällor kommer att kunna träda in om bankerna blir osäkra och vill begränsa sektorns belåning.

Nuvarande börsvärderingar väntas driva fram ännu mer noteringsflöden

SIX var med i en börsdiskussion där konsensus var att det i nuläget inte råder tydliga förutsättningar för en konsolideringsvåg bland de börsnoterade svenska fastighetsbolagen:

I väntan på en svårprognostiserad kris/sättning i den heta fastighetsmarknaden såg börspanelen snarare fler drivare för fortsatta inflöden, bland annat lockelsen till börslistornas rådande premievärderingar, än drivare för uppköp/utköp.

Möjligen kan de bolag som vunnit investerarnas förtroende allra mest på senare tid använda sina högt prissatta aktier som valuta i kommande förvärv – ett relativspel som Balder visade exempel på i denna veckas miljardköp av Hedin Bils fastigheter.

Johan Eklund
johan.eklund@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s