OMXS30 nära att gå upp på plus för helåret på torsdagen

borsen-torsdag

Kurserna på Stockholmsbörserna steg på torsdagen efter att amerikanska centralbanken i går kväll lämnat räntorna oförändrade. Efter beskedet steg de amerikanska börserna och den positiva utvecklingen har fortsatt i Europa.

SIX Generalindex var vid stängning 1,6 procent högre vid 500 medan OMXS30 var 1,6 procent högre vid 1.446. Omsättningen uppgick till 15,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

”Marknaderna har nått slutsatsen att allt är ok. Centralbankerna finns fortfarande där för att ge stöd till aktiemarknaderna och hålla räntorna låga”, kommenterade en strateg på BNP Paribas för Dow Jones Newswires.

Federal Reserve höjde inte räntan i går men gjorde några förändringar i beskedet som enligt bedömare banar väg för en höjning senare i år. Dollarn försvagades dock då ledamöterna också reviderat ned sin syn på hur snabbt räntan kommer att behöva höjas de kommande åren.

OMXS30 var under dagen uppe och nosade på den första stängningen på plus för hela året men orkade inte riktigt fram. Efter 183 handelsdagar hittills under 2016 står indexet på -0,1 procent räknat från årsskiftet.

Den svagare dollarn lyfte i första hand allt råvarurelaterat. I Stockholm var Boliden upp 4,6 procent och Lundin Mining upp 6,1 procent. Stålbolaget SSAB klättrade 4,8 procent.

Överlägset mest omsatt var dock Fingerprint. M&A-sajten Betaville rapporterade att bolaget avvisat budinviter från ett kinesiskt bolag, förmodligen Beijing Watertek Information Technology. Uppgifterna är svårbedömda dels för att de kommer från en lite udda sajt och dels för att det finns begränsad information om köparen. Aktieuppgången blev till slut relativt måttlig: 2,1 procent.

Uppköpsrykten av tveksam kvalitet florerade även kring Alfa Laval sedan det kommit fram att det var Tetra Laval som köpt posten på 3 procent som Wallenbergkontrollerade FAM sålde häromveckan. En talesperson för Tetra Laval uppgav för SIX att det enda motivet bakom köpet var att ett köpläge uppstått efter att FAM hört av sig och velat
sälja. Aktien var upp 3,0 procent.

Ericsson har en ”hemlig” plan att lägga ned all tillverkning i Sverige, rapporterade Svenska Dagbladet efter att ha sett interna dokument. Andra förslag, såsom försäljning av viss verksamhet i Sverige, har också varit uppe för diskussion, enligt Ekot. Aktien var
upp 2,7 procent.

Rocket Internet rapporterade att alla de viktigaste portföljbolagen minskar sina förluster. Kinnevik, som är delägare i Rocket Internet och ytterligare några av portföljbolagen, steg 2,4 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s