Tysk oro bankade ned aktiekurserna i Stockholm

Stockholmsbörsen inledde veckan med en kraftig nedgång i spåren av turerna kring den tyska storbanken Deutsche Bank. Tyskland vill inte bistå den krisdrabbade banken med statliga medel och Deutsche Bank säger själva att de inte har några planer på kapitaltillskott.

SIX Generalindex var vid stängningen 1,2 procent lägre vid 492 medan OMXS30 var 1,3 procent lägre vid 1.418. Omsättningen uppgick till 14,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

omxs30-2016-09-26

Graf: SIX Edge

”Det är lite osäkert. Det har gått upp starkt efter brexit. På något sätt måste man hitta något nytt att gå på. Det finns ingen rapportperiod ännu men det är inget drag i vinsterna vad vi kan se. Allting går lite i sidled. I det perspektivet är lite nedgång inget konstigt”, säger Remiums chefsanalytiker Peter Malmqvist till DI Börsmorgon.

Den tyska storbanken Deutsche Bank var en stor förlorare ute i Europa med en nedgång på 7,6 procent. Angel Merkel uppges vara ovillig att bistå Deutsche Bank med statligt stöd under nästa år, enligt uppgifter till tidningen Focus Magazine. Deutsche Bank uppger att de inte överväger något kapitaltillskott. Banken poängterar att den uppfyller alla krav och regleringar när det gäller kapital.

Det var den 16 september som det amerikanska justitiedepartementet föreslog att Deutsche Bank betalar 14 miljarder dollar för att förlika ett antal bolånerelaterade utredningar som stammar från finanskrisens dagar.

”Ingen tror att det kommer att sluta med att Deutsche Bank tvingas betala ett sådant belopp men för en del investerare är det ett orosmoment att den tyska regeringen ens diskuterar Deutsche Banks situation”, säger Daniel Regli, analytiker vid MainFirst, till Bloomberg.

Bank- och finans var också svagaste sektor i Europa och utvecklingen i Stockholm var inte heller munter för bankpapper. Nordea minskade 1,9 procent, Handelsbanken 2,0 procent, SEB 1,6 procent och Swedbank 1,3 procent.

Elektas förändringsprogram utvecklas enligt plan, meddelades det under dagens kapitalmarknadspresentation. Programmets mål omfattar en ebita-marginal på 20 procent för 2017/18, kostnadsbesparingar om 700 miljoner kronor med fullt genomslag 2017/18 och ett rörelsekapital som understiger 5 procent av nettoomsättningen för 2016/17. Aktien kunde inte stå emot dagens allmänna nedgång. Kursen försämrades 2,9 procent.

Börsveckan gav en köprekommendation för Electrolux men det gav ingen positiv kursreaktion för vitvaruaktien som sjönk 1,6 procent.

”Det förvånar mig att Börsveckan rekommenderar Electrolux som har det så tufft på den nordamerikanska marknaden. Dessutom har vi presidentvalet med möjliga effekter på konsumenterna. Det känns mycket osäkert”, säger DI:reportern Anders Hägerstrand till DI Börsmorgon.

Av de två liggande buden på Haldex föredrar Aktiespararna ZF:s bud om 120 kronor per aktie eftersom detta både har stöd av Haldex styrelse och har konkurrensmyndighetens godkännande. Utspelet fick ingen effekt på Haldex-aktien som var oförändrad vid 127,50 kronor.

Haldex-ättlingen Concentric steg 7,7 procent. Dagens Industri pekar ut bolaget som en möjlig utköpskandidat mot bakgrund av den vidöppna ägarlistan.

Tidsplanen där en försäljning av japanska Takata ska vara avslutad till årsskiftet bedöms som alltför optimistisk, rapporterar Reuters.
Orsaken är att det kommer att ta längre tid att fördela kostnaderna för återkallelserna av krockkuddar bland bolagets intressenter och fordringsägare. Autoliv, som pekats ut som en möjlig köpare av Takata, var ned 1,7 procent.

Klädkedjan H&M hade det fortsatt tufft inför fredagens kvartalsrapport. Aktien tappade 1,6 procent. JP Morgan räknar i en färsk analys med att det blir butiksslakt när USA-konsumenterna i allt högre utsträckning flyttar över sina inköp till nätet. Framför allt är trenden tydlig inom kläder där banken räknar med att de största kedjorna väntas lägga ned 3.000 butiker de kommande 18 månaderna. Klädinköp på nätet ökade 19 procent i fjol och står nu för 15 procent av alla klädinköp i USA.

Kabe handlas till p/e 12 räknat på Börsveckans prognos för nästa år. ”Värderingen ser därmed attraktiv ut givet våra prognoser”, skriver Börsveckan och rekommenderar köp. Aktien klättrade 1,6 procent.

Medivir meddelade efter stängningen på fredagen att positiva interimsresultat uppnåtts i fas IIa för en simeprevir-kombo. Aktien avancerade 5,0 procent.

Danske Bank har minskat sitt ägande i sökföretaget Eniro till 4,3 procent av kapital och röster. Aktien försämrades 9,3 procent.

AFA Försäkring har minskat till 4,0 procent av kapitalet och rösterna i byggmaterialbolaget Lindab. Aktien drogs ned 1,4 procent.

Framåt är blickarna riktade mot den första presidentvalsdebatten i USA i natt. Debatterna ses som en av presidentvalskampanjens viktigaste händelser. Inför debatten har Hillary Clinton en liten ledning mot Donald Trump i sammanvägningar av opinionsundersökningar.

Index Senast I dag % I år %

SIX Generalindex 492 -1,2 +1,1
OMX Stockholm 30 1418 -1,3 -2,0
SIX Return index 955 -1,2 +4,7
SIX Sverige cykliskt 15 449 -1,2 +11,0
SIX Sverige defensivt 15 534 -1,2 +1,0
SIX Volatilitetsindex 16,9 +17,0 -5,5

SIX Finans 700 -1,3 +0,8
SIX Hälsovård 438 -1,3 +4,9
SIX Industri 647 -1,1 +10,9
SIX IT 212 -0,6 +7,5
SIX Konsumentvaror 1297 -1,1 -5,3
SIX Råvaror 348 -1,6 +18,9
SIX Telekommunikation 220 -0,7 -18,3
SIX Tjänster 1286 -1,4 -6,8

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s