Ratos nya storförvärv av Plantagen gillas av analytiker

Ratos förvärv av trädgårdskedjan Plantagen tas emot positivt av aktieanalytiker hos såväl Nordea som Kepler Cheuvreux. Båda analyshusen ser en industriell logik i affären samtidigt som förvärvspriset investeringsbolaget betalar till säljaren Apax betecknas som ”attraktivt” av Nordea och som ”rimligt” av Kepler Cheuvreux.

Det framgår av analyskommentarer som lämnats till SIX News efter lunchtid på tisdagen, i Nordea Markets fall i form av en analyskommentar som gått ut till kunderna och som SIX får ta del av via bankens Ratos-ansvarige Chief Analyst Elias Porse. Förvärvet meddelades på tisdagsmorgonen.

”Plantagen passar bra in i Ratos portfölj och betyder liksom föregående två förvärv att Ratos breddar exponering mot retail i sin portfölj. En inkommande vd som tidigare varit på Byggmax talar ytterligare för att Ratos blir en bra ägare till Plantagen”, uppger Kepler Cheuvreux-analytikern Hjalmar Ahlberg till SIX.

Från Nordea-håll sägs Plantagen vara den typ av affär som bankens analytiker velat se från Ratos: ett större förvärv av en klar marknadsledare i en bransch med konsolideringspotential.

plantagen-banner

Bild: Plantagens hemsida

För bakgrund kring Ratos föregående två detaljhandelsförvärv Gudrun Sjödén och Oase Outdoor se SIX tidigare bloggsummering.

SIKTAR PÅ TILLVÄXTSPÅRET FÖR KLART MARKNADSLEDANDE PLANTAGEN

Av Nordea-analysen framgår även att Plantagen haft 2-3 procents intäktstillväxt per år de senaste åren och att Ratos väntar sig att denna trend fortsätter. Samtidigt växer huvudsegmentet växter med 4-5 procent årligen.

Kepler Cheuvreux tolkar samtidigt Ratos kommentarer kring investeringen som att man ”sannolikt vill driva bolaget med fokus på tillväxt”, uppger Hjalmar Ahlberg.

Plantagens marknadsandel ligger enligt Nordea på cirka 10 procent, vilket placerar Plantagen som klar etta före tvåan ICA vars andel uppskattas till 5 procent. Ratos ska därtill ha uppgivit att Plantagens lönsamhet ligger stabilt på marginaler om 8-10 procent.

FÖRVÄRVSPRISET BLEV I NEDRE DEL AV VÄRDERINGSSKALAN

Förvärvet sker till ett nettoskuldjusterat företagsvärde (EV) på 2,9 miljarder norska kronor, vilket motsvarar omkring 7,8 gånger det nya innehavets rullande justerade ebitda-resultat och 0,8 gånger dess försäljning.

Kepler Cheuvreux Hjalmar Ahlberg konstaterar att vinstmultipeln ser ut att ligga i nedre delen av det intervall om cirka 8-10 gånger som liknande börsnoterade bolag handlas till i dag.

Intressant här är att norska Dagens Næringsliv erfar att slutpriset på 2,9 miljarder norska kronor var rejält nedprutat från Ratos sida: enligt tidningens uppgifter kan tidigare prisdiskussioner inför en eventuell börsnotering av Plantagen ha rört sig kring cirka 3,5 miljarder norska kronor, alltså 600 miljoner mer än vad Ratos i slutändan fick betala.

Enligt vad Dagens Næringsliv erfar fanns det länge en betydande oenighet om priset men efter sommaren nåddes ett samförstånd med Ratos. Den första kontakten mellan Ratos och Plantagen togs i våras, bekräftar Ratos tillförordnade vd Lars Johansson i norska DN:s artikel på tisdagen.

”Vi tror att vår satsning kommer att ge god avkastning och vi har förtroende för affärsplanen och strategin”, säger Lars Johansson till tidningen.

FÖRVÄRVET INDIKERAR ATT RATOS STÅR NÄRA EN NY AVYTTRING ENLIGT NORDEA

Därtill påpekar Nordea i sin kommentar att Ratos villighet att genomföra Plantagen-förvärvet, och därigenom försätta moderbolaget med en nettoskuld på runt 800 miljoner kronor, bör ha sin grund i att investeringsbolaget kan ha flera möjliga innehavsyttringar på gång.

Måste Nordea spå nästa Ratos-avyttring så blir det en börsnotering av dryckesinnehavet Arcus, i linje med vad som ryktats tidigare i marknaden. Tidigare i våras var Arcus återigen utvalda att presentera när Ratos höll sin årliga kapitalmarknadsdag.

INITIALT GODKÄND KURSREAKTION MEN SVAG UTVECKLING SENASTE ÅREN – SIX

Nordea har behåll-rekommendation på Ratos medan Kepler Cheuvreux har köprekommendation samt en riktkurs på 51 kronor.

Ratos-aktien noterades strax före 17-tiden i tisdagshandeln 0,4 procent högre till kursen 39,76 kronor samtidigt som den breda Stockholmsbörsens SIX Generalindex var ned 0,1 procent.

Sedan årsskiftet har Ratos-aktien haft en svag utveckling, med en totalavkastning på -13 procent mot +5 procent för den breda Stockholmsbörsens totalavkastningsindex SIX Return Index. Den senaste 5-årsperioden är motsvarande totalavkastning -34 procent för Ratos B mot +125 procent för Stockholmsbörsen.

Johan Eklund
johan.eklund@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s