Svängig tisdag slutade på plus för Stockholmsbörsen

capture

Stockholmsbörsen fick en svängig handelssession på tisdagen. En inledning klart högre följdes av indexnedgångar från förmiddagen fram tills de sista två handelstimmarna då mer positiva New York-börser gav stöd till en successiv förstärkning mot en stängning marginellt på plus i Stockholm. I det svenska bolagsflödet förvärvade Ratos norska Plantagen.

SIX Generalindex sågs vid stängning 0,2 procent högre vid 493 medan OMXS30 var 0,2 procent högre vid 1.421. Omsättningen uppgick till 13,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Börssvagheten från förmiddagen fram till tidig eftermiddag tillskrevs av vissa en fortsatt oro kring de tyska storbankernas hälsotillstånd, där oro för Deutsche Banks kapitalisering i dag har följts av rykten att Commerzbank överväger att strypa utdelningen för 2016. Medan Commerzbank stängde på -2,4 procent i dag stängde Deutsche Bank oförändrad.

I Stockholms storbolagshandel stod Ericsson ut som svag med en stängning på -1,3 procent utan att några betydande nyheter meddelats från telekombolagets sida.

Bättre gick det för klädjätten H&M, som var upp 1,0 procent till 246,90 kronor sedan Swedbank upprepat köp till en sänkt riktkurs på 290 kronor (från tidigare 300 kronor).

Ratos köper samtliga aktier i trädgårdskedjan Plantagen från riskkapitalbolaget Apax för ett nettoskuldjusterat företagsvärde (EV) om 2,9 miljarder norska kronor. Förvärvet tas emot positivt av aktieanalytiker hos såväl Nordea som Kepler Cheuvreux, vilka båda ser industriell logik och ett förvärvspris som är ”attraktivt” enligt Nordea och ”rimligt” enligt Kepler Cheuvreux.

”Plantagen passar bra in i Ratos portfölj och betyder liksom föregående två förvärv att Ratos breddar exponering mot retail i sin portfölj. En inkommande vd som tidigare varit på Byggmax talar ytterligare för att Ratos blir en bra ägare till Plantagen”, uppger Kepler Cheuvreux-analytikern Hjalmar Ahlberg till SIX.

Ratos-aktien steg 0,5 procent under dagen.

Nibe meddelade villkor för sin företrädesemission om cirka 3 miljarder kronor i samband med köpet av Climate Control Group: aktieägare får företrädesrätt att teckna en ny aktie per sju befintliga till en teckningskurs på 48 kronor per aktie. Nibe backade med marginella -0,1 procent till en kurs på 76,25 kronor.

Datorförsäljaren Dustin steg 4,3 procent efter att ha meddelat förvärv av norska IKT Gruppen, vilka under räkenskapsåret 2015 omsatte cirka 18 miljoner norska kronor.

Oasmia följde upp måndagens kurstapp på över 20 procent med en 16-procentig återhämtning på tisdagen. Läkemedelsbolaget höll stämma för det brutna räkenskapsåret i måndags och bortsett från kommunikén från denna har inga nyheter presenterats.

Dagens största förlorare på Stockholmsbörsen var sökföretaget Eniro, -14 procent i stamaktien och -8,4 procent i preferensaktien. Eniro meddelade häromveckan en strategisk översyn av innehav samt koncernens kapitalstruktur.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s