Börsuppgången tappade fart mot slutet av onsdagshandeln

borsen-onsdag

Stockholmsbörsen stängde på plus även om uppgången tappade fart mot slutet av handelsdagen. De cykliska bolagen stod för det mesta av avancemanget medan de defensiva bolagen visade upp en oförändrad utveckling.

Sektormässigt var tjänste- och it-sektorn dagens vinnare medan konsumentvaror som enda sektorn backade tillbaka. På bolagssidan var Haldex ned efter att en av friarna vägrat höja budet.

SIX Generalindex var vid stängning 0,3 procent högre vid 495 medan OMXS30 var 0,3 procent högre vid 1.425. Omsättningen uppgick till 12,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Haldex var ned 2,8 procent till 122,50 kronor, alltså under Knorr-Bremses bud på 125 kronor. Detta efter att ZF meddelat att man inte tänker höja sitt rekommenderade bud på 120 kronor.

Nibe köper större delen av brittiska Enertechs verksamhet, bland annat dem som omfattar värmepumpsmärket CTC. Den köpta verksamheten omsatte cirka 830 miljoner kronor och har en rörelsemarginal på 4,8 procent 2015. Aktien var upp 1,0 procent.

Bussoperatören Nobina redovisade i dag en delårsrapport där både omsättning och resultat förbättrades. En bra kontraktsportfölj och mycket extratrafik under sommaren låg till grund för det, sade vd Ragnar Norbäck till SIX. Aktien ökade 6,9 procent.

Victoria Park presenterade nya mål, bolaget ska växa och ha tillgångar med ett marknadsvärde på 20 miljarder kronor till år 2020. Beskedet fick aktien att stiga 6,5 procent.

Precise Biometrics meddelade att man är algoritmleverantör till en ny telefon från en kinesisk tillverkare som valt Qualcomms fingeravtryckssensor. Bolaget uppgav inte vilken telefon, men förmodligen rör det sig om Xiaomi Mi5S då den enligt branschsajter blev först med att välja Qualcomms sensor. Aktien var upp 4,6 procent.

I samma sektor var det betydligt större Fingerprint Cards, som i går meddelade att man levererar sensorn till Xiaomi Mi5S Plus, upp 2,4 procent som börsens näst mest omsatta aktie.

SCA var mest omsatt med en nedgång på 2,2 procent.

Lundin Mining förlänger för tredje gången hembudsrätten som ger bolaget rätt att köpa Freeport-Mcmorans andel i Tenke-gruvan. Swedbank tycker inte att förlängningen är negativ utan ser det som ett tecken på att någon slags affärsuppgörelse pågår. Om Lundin Mining säljer sin andel, vilket Swedbank anser är troligast, är det en viktig kurstrigger och aktien kan öka med omkring 10 procent, menar banken. Aktien var i dag ned 0,2 procent.

Saab uppgav under ett ubåtsseminarium att det nya ubåtsprogrammet A26 röner ”stort intresse” från ”flera” potentiella kunder. Under eftermiddagen rapporterade Reuters att Slovakien kan komma att köpa, istället för att hyra, Gripenplan. Slovakiens försvarsminister sade också att de kan välja en helt annan leverantör, men att Saab fortsatt är förstahandsvalet. Aktien var upp 1,0 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s