Sydsvenska fastighetsdoldisen Brinova listas på fredag

Lite under radarn i finansnyhetsflödet bekräftar Brinova på onsdagen att det Balder-delägda fastighetsbolagets B-aktie nu godkänts för börspremiär på Nasdaq First North Premier på fredag, den 30 september.

Vd Per Johansson bekräftar för SIX News att Brinova inte nyemitterar några aktier i samband med noteringen och att det inte heller är några befintliga ägare som säljer aktier i ett noteringserbjudande till institutioner eller allmänhet – en ägarspridning i privat miljö i våras gör att fastighetsbolaget redan uppfyller spridningskraven för listningen.

brinova

Brinova-fastigheten Sånekulla 16 i Malmö. Bild: Brinova

INGA AKTIER SÄLJS I NOTERINGEN, BACKAHILL OCH BALDER BLAND STORÄGARNA

Brinovas ägarspridning i våras skedde till en kurs på motsvarande 13 kronor per B-aktie och sedan dess har inga splittar eller dylikt påverkat aktieantalet, bekräftar Brinova-vd:n för SIX.

Johansson säger att Brinova i och med noteringen dock hoppas få igång en växande handel i aktien och därigenom en spridning till fler aktieägare.

Samtidigt ökar noteringen möjligheterna för Brinova att kunna använda aktien i förvärvsfinansiering inom den planerade tillväxtstrategin. Vidare ger noteringen möjlighet till billigare lånefinansiering av befintliga fastigheter.

Inför fredagens notering ägs 35,7 procent av kapitalet och 45,9 procent av rösterna i Brinova av familjen Erik Paulssons privata bolag Backahill. Detta enligt Brinovas halvårsrapport. Paulsson är storägare i flera av Stockholmsbörsens fastighetsbolag och grundade tillsammans med sin bror byggbolaget Peab.

Börsnoterade fastighetsjätten Balder äger 28,0 procent av kapitalet och 36,1 procent av rösterna och Aktietorget-bolaget Acrinova har 5,9 procent av kapitalet och 1,4 procent av rösterna.

PLANERAR FÖR ATT MER ÄN FÖRDUBBLA BESTÅNDSVÄRDET TILL ÅR 2018

Brinovas inriktning är fastigheter i södra Sverige och man är i dag verksamma inom tre segment: hyresbostäder, samhällsfastigheter och kommersiella lokaler.

Av ett pressmeddelande på onsdagen framgår att Brinova avser ”kraftigt expandera” dagens bestånd på 1,7 miljarder kronor till att nå cirka 4,0 miljarder kronor i fastighetsvärde år 2018.

Tillväxten ska ske ”såväl organiskt som genom förvärv och nybyggnationer” och att i nära samarbete med kommunerna på förvaltningsorterna leverera och förvalta samhällsfastigheter, såsom äldreboende, LSS-boende och skolor, väntas bli centralt.

Per halvårsskiftet hade Brinova 13,3 kronor i bokfört eget kapital per aktie och förvaltningsresultatet under den senaste 12-månadersperioden motsvarade omkring 1,9 kronor per aktie (utifrån siffror avrundade till en decimal).

Halvårsskiftets belåningsgrad och soliditet i koncernen var 63,9 respektive 43,8 procent.

Aktien kommer att handlas under kortnamnet ”BRIN B”.

Observera att det ”nya” Brinova som nu går till First North inte ska förväxlas med Erik Paulssons tidigare börsnoterade maktbolag Brinova, som köptes ut från Stockholmsbörsen.

Johan Eklund
johan.eklund@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s