Stark utveckling bland oljebolag på torsdagen

(SIX) Stockholmsbörsen uppvisade en positiv utveckling på torsdagen, även om den inledande uppgången hade mattats av något vid stängning. Bland vinnarna syntes oljebolagen i spåren av gårdagens Opec-överenskommelse och Engelska skolans börsdebut blev en lyckad historia. Ericsson gick också starkt, utan någon särskild nyhet från bolagets sida.

omxs3029

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 0,4 procent till 497 medan OMXS30-index hade adderat 0,7 procent till 1.435. Omsättningen var 13,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och X miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring
13-15 miljarder.

Oljan stod i fokus efter gårdagens överraskande Opecöverenskommelse om begränsning av oljeproduktionen till mellan 32,5-33 miljoner fat per dag.

Bland analytikerna hördes dock en del skeptiska tongångar. Exempelvis Goldman Sachs ställer sig skeptiska till att Opecländerna kommer att hålla sig till respektive produktionskvot.

Efter att ha ökat kraftigt på onsdagskvällen höll sig oljepriset mer stabilt på torsdagen. Större rörelser noterades däremot bland oljebolagen på Stockholmsbörsen. Lundin Petroleum var upp 5,6 procent, Africa Oil +3,5, Enquest +7,4, och Tethys Oil +6,3 procent.

Engelska Skolans börsintroduktion kunde klassas som klart lyckad och aktien var uppe vid 75 kronor som mest. Stängningsnoteringen blev 69 kronor, knappt 33 procent över introduktionskursen på 52 kronor.

Ericsson steg 4,0 procent på platsen som den mest omsatta, utan att
något kommunicerats från bolagets sida.

Swedbank-analytikern Mathias Lundberg sade till Reuters att det var spekulationer om att delar av, eller hela, bolaget kan komma att säljas som tryckte upp kursen i Ericsson.

Enligt uppgifter till SvD Näringsliv är har krisen i Ericsson tvingat storägarna Industrivärden och Investor att utvärdera fler strategiska alternativ för sitt ägande i bolaget, bland annat att lämna det.

Nordea steg 1,3 procent. Danske Bank drog upp rekommendationen från behåll till köp och höjde riktkursen från 80 till 97 kronor. Danske tror inte längre att Nordea kommer att drabbas av ökade kapitalkrav i sådan mån att utdelningen är i fara.

SEB uppgav i ett marknadsbrev att man träffat Volvo och bolaget instämmer med bankens bedömning om att det saknas tecken på en efterlängtad vändning i Nordamerika. Det finns risk för estimatrevideringar nedåt framöver, anser banken. Volvo tappade 0,2
procent.

Från Scandic Hotels kapitalmarknadsdag kommunicerades bland annat att utvecklingen på bolagets marknader under sommaren varit rekordstark. Aktien steg 2,0 procent.

Om Haldex friare ZF Friedrichshafen inte nått 50 procent på måndag står man redo att dra sig ur budstriden, sade ZF:s vd Stefan till Dagens industri. Reuters uppgav på onsdagen att ZF hade 21 procent av aktierna i Haldex. Haldex stängde vid 121,50 kronor, 0,8 procent ned.

Doro avancerade 7,5 procent. Stöd kom från nyheten om att Stockholms Förvaltningsrätt avslagit konkurrenten Neat Electronics överprövning av SKL Kommentus Inköpscentrals upphandling av trygghetslarm och larmmottagning som Doro tog hem under 2015.

Byggmax gick fram 5,6 procent. Bolaget meddelade att Mattias Ankarberg, senast globalt ansvarig för försäljning och marknadsföring på H&M, tar över Magnus Agervalds vd-roll när Agervald tar motsvarande post hos Ratos.

Antennbolaget Allgon meddelade att man köper Wireless System Integration, verksamt inom sakernas internet, för 41 miljoner kronor. Allgons vd Johan Hårdén sade till SIX News att WSI:s breda kunnande och höga lönsamhet var viktiga faktorer bakom förvärvet. Allgon steg 1,2 procent.

I morgon fredag väntas klädjätten H&M rapportera ett resultat före skatt på 6.377 miljoner kronor, enligt Inquiry Financials konsensus. Aktien stängde 0,6 procent högre inför rapportsläppet.

sixindex

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s