Kraftfull återhämtning på fredagens Stockholmsbörs

bors160930Stockholmsbörsen gjorde en kraftfull återhämtning och stängde något högre på fredagen – detta efter att ha öppnat ned nästan 2 procent. Börsens största bolag fick stå i skuggan när en tysk bankjätte styrde och ställde.

Börshumöret var surt i Asien och USA under torsdagen efter förnyad oro kring den tyska storbanken Deutsche Bank som väntas få tunga böter. Anonyma källor till Bloomberg uppgav att vissa hedgefonder flyttar likviditet från Deutsches investmentbank, signaler som senast sågs i stressade banker inför senaste finanskrisen, enligt vissa investerare.

Men sent under fredagens handel rapporterade AFP att banken närmar sig en uppgörelse med det amerikanska justitiedepartementet med böter på 5,4 miljarder dollar, klart lägre än tidigare uppgifter. Deutsche Banks aktie rusade och drog med sig börserna i Europa såväl som USA.

SIX Generalindex var vid stängning 0,3 procent högre vid 498 medan OMXS30 var 0,3 procent högre vid 1.439. Omsättningen uppgick till 17,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Uppgångarna hade varit ännu större om inte börsens största bolag, klädjätten H&M, lämnat en svag delårsrapport.

H&M:s resultat för det tredje kvartalet kom in strax under förväntan och septemberförsäljningen väntas bli svag, beräknat är en ökning med 1 procent. Vd Karl-Johan Persson är inte nöjd med resultatet, som även var under bolagets egna plan. Svag försäljning och valutaeffekter har tillsammans med den planerade expansionen inneburit att varulagret ökat med 23 procent under kvartalet.

”Det är högre än vi räknat för, även om det är väl sammansatt”, säger Karl-Johan Persson till SIX News.

Efter en slagig handel under dagen stängde H&M-aktien ned 2,9 procent.

Ericsson avancerade 2,2 procent efter rykten om att aktivistfonden Cevian bygger upp en ägarposition i bolaget. Telekombolaget har också meddelat att man gör sig av med personalchefen Bina Chaurasia och flyttar hem rollen till det svenska huvudkontoret.

Academedia ökade antalet barn och elever i koncernens tre skolsegment med 4,9 procent för första kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2016/17, jämfört med i fjol. Börsen verkade inte tycka att det var bra nog, aktien backade 0,4 procent.

Gårdagens börsdebutant Engelska Skolan ökade 1,5 procent till 70,00 kronor, en bra bit över noteringens teckningskurs på 52 kronor. Bolagets ankarinvesterare Öresund flaggade upp med 100.000 aktier och har nu 5,1 procent av kapitalet. Öresund var upp med 2,5 procent.

Lundin Petroleums norska dotterbolag har slutfört en lyckad borrning och test vid Alta-3. Fyndigheten ska innehålla betingade resurser mellan 125-400 miljoner fat oljeekvivalenter brutto, enligt bolaget. Aktien var upp 0,9 procent.

Morgonens First North-notering Brinova inledde långt över de 13 kronor per aktie som var senaste emissionskurs. Efter att som högst ha omsatts till 60 kronor under morgonen kom aktien ned rejält och stängde på 24,10 kronor.

Noteringaktuella Index Pharmaceuticals fick i sin noteringsemission in 250 miljoner kronor, betalda emissionsgaranter behövde dock ta 17,5 procent av emissionen för att den skulle kunna bli fulltecknad. Planerad första handelsdag är den 11 oktober.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s