Lättnad hos Nordea och SHB efter FI-krav, OMXS30 +0,3 %

Stockholmsbörsen slutade måndagen strax över nollstrecket. Stöd till index kom i huvudsak från storbankerna sedan FI:s kapitalkravsrapport i Handelsbanken och Nordea mottagits med lättnad. I dagens makroskörd innebar ny månad som vanligt nya inköpschefsindexutfall.

SIX Generalindex var vid stängning 0,3 procent högre vid 500 medan OMXS30 var 0,3 procent högre vid 1.443. Omsättningen uppgick till 11,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.Det svenska inköpschefsindexet (PMI) för tillverkningssektorn kom in på säsongsrensade 54,9 i september, en klar uppgång från oreviderade 50,7 i augusti och även bättre än analytikernas förväntningar om en förbättring till 52,1.

”Delindex för orderingång var det främsta dragloket med en uppgång på 9,1 indexenheter till 58,8. Även delindex för produktion förbättrades och noterades till 57,3 i september jämfört med 52,2 i augusti”, skrev Swedbank som sammanställer indexet tillsammans med Silf.

Eftermiddagens amerikanska PMI-motsvarighet från ISM bjöd på en förbättring från 49,4 i augusti till 51,5 i september, också det bättre än förväntningarna som låg vid 50,3. Utfall ovanför 50-strecket indikerar ekonomisk expansion.

Över till svenskt bolagsflöde drog marknaden en suck av lättnad efter att Finansinspektionen (FI) offentliggjort sina bedömningar av Handelsbankens och Nordeas kapitalbehov i närtid.

I Nordens största och systemviktigaste bank Nordea bedömde FI kapitalbehovet till en kärnprimärkapitalrelation om 17,3 procent per den 30 september. Vid utgången av andra kvartalet i år låg Nordeas kärnprimärkapitalrelation enligt pro forma-siffror på 17,2 procent.

”Det ser ganska bra ut i förhållande till vad marknaden hade förväntat sig. Det fanns några ganska ohyggliga beräkningar därute men marknaden kommer att ta emot detta väl”, summerade Keefe, Bruyette och Woods-analytikern Karl Morris FI:s Nordea-bedömning för Bloomberg.

Nordea-aktien avancerade 2,8 procent.

FI fastslog för Handelsbankens del att kapitalbehovet vid utgången av 2016 motsvarar en kärnprimärkapitalrelation på 21,1 procent, och vid utgången av andra kvartalet låg bankens rapporterade nivå här på 23,0 procent.

Pareto menar att de nya kapitaltäckningskraven på Handelsbanken kom in betydligt lägre än vad som tidigare hade antytts av FI och även lägre än bankens egna prognoser. SHB-aktien avancerade 2,3 procent.

Bland övriga svenska storbanker ökade SEB 0,9 procent och Swedbank 0,4 procent.

Inför tisdagens kapitalmarknadsdag i ABB kräver amerikanska fondförvaltaren Artisan en total uppstyckning av industrikoncernen, rapporterade Dagens Industri. ABB gick ungefär som index i dag, med en stängning på +0,3 procent inför kapitalmarknadsdagen.

Nolato slutförde förvärvet av schweiziska Treff och avslöjade att man betalar 418 miljoner kronor, eller cirka 7,5-8,0 gånger förväntat ebitda-resultat för 2016, i köpeskilling. Plastkomponent-aktien sågs ned med 0,2 procent.

Bland de nya rekommendationerna efter helgen har Kepler Cheuvreux höjt Hexpol till köp från tidigare behåll. Riktkursen höjdes samtidigt från 90 till 95 kronor. Polymerbolagets aktie lyfte med 4,4 procent till 80,30 kronor.

Vidare i rekommendationsflödet får Tobii köprekommendation och 92 kronor i riktkurs när Swedbanks aktieanalytiker tar upp bevakning. Teknikaktien steg 4,5 procent till 75 kronor.

Butiksinredningsbolaget Itab fick i måndagens utgåva av Dagens Industri köprekommendation med en riktkurs på 100 kronor på ett års sikt. Marknaden tog fasta på tidningens råd och handlade upp aktien 7,6 procent till 85 kronor.

Även HiQ, +4,9 procent, blev en rekommendationsvinnare sedan man valts ut som köpvärd i tidningen Börsveckans senaste genomgång av IT-konsulter.

I kön till börslistorna kan nu Addera Care adderas, en koncern som vill förvärva fler medicinteknikbolag inom hjälpmedel. Addera bekräftar i dag att man i oktober siktar på att ta in knappt 11 miljoner kronor inför en planerad First North-listning i början av december.

Index           Senast I dag %  I år %

SIX Generalindex       500   +0,3   +2,7
OMX Stockholm 30       1443   +0,3   -0,2
SIX Return index       970   +0,3   +6,3
SIX Sverige cykliskt 15    459   -0,2  +13,5
SIX Sverige defensivt 15   537   -0,1   +1,5
SIX Volatilitetsindex    17,0   +0,2   -4,8

SIX Finans          717   +1,0   +3,1
SIX Hälsovård         443   +0,1   +6,0
SIX Industri         656   -0,2  +12,4
SIX IT            214   -0,2   +8,4
SIX Konsumentvaror      1293   -0,0   -5,6
SIX Råvaror          362   +0,6  +23,7
SIX Telekommunikation     225   -0,2  -16,3
SIX Tjänster         1320   +0,0   -4,4

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s