Högre kurser i Stockholm på tisdagen

bors161004

Stockholmsbörsen handlades precis som börserna i Europa högre på tisdagen. I nyhetsmässigt fokus stod ABB:s kapitalmarknadsdag, Ericssons svenska varsel och Astrazenecas negativa Brilinta-besked.

SIX Generalindex var vid stängning 0,7 procent högre vid 503 medan OMXS30 var 0,9 procent högre vid 1.456. Omsättningen uppgick till 14,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

I Europa lyfte det allt svagare pundet Londonbörsen till en uppgång på nästan 2 procent. Övriga börser handlades upp runt 1 procent. Starkast utveckling hade fordon och olja, svagast gick utilities och fastigheter.

Bland de svenska bolagsnyheterna tog budsagan kring Haldex ny snurr då Handelsblatt rapporterade att ZF Friedrichshafen inte nått över den villkorade acceptgraden på 50 procent. Reuters fyllde sedan i med ett uttalande från ZF om att man inte heller förväntar sig nå 50 procent. Kvar för aktieägarna ligger då Knorr-Bremses bud på 125 kronor. Haldex var oförändrad vid 120 kronor.

ABB meddelade som väntat att man, mot Cevians högljutt uttalade vilja, behåller Power Grids. Förändringar i divisionen aviserades dock i form av två partnerskap vilket också förde med sig ett höjt marginalmål.

Utöver Power Grids meddelade bolaget att besparingsprogrammet för tjänstemännen utökas och att ett nytt återköpsprogram på 3 miljarder kommer att löpa 2017-2019. Temat för dagen var annars digitalisering av industrin, där bolaget ser stora tillväxtmöjligheter med ökade inslag av mjukvara. Aktien var upp 1,1 procent.

Ericsson meddelade att man drar ned med 3.000 anställda i Sverige inom områdena produktion; forskning och utveckling; försäljning och administration. Neddragningen görs som en ”omställning av verksamhet och kompetensväxling för att möta teknikskiften, nya kundgrupper och en fortsatt ökande andel mjukvaruutveckling”. Åtgärderna är en del av tidigare aviserade åtgärder, som enligt bolaget löper enligt plan. Aktien steg 0,4 procent.

Astrazeneca nådde inte de primära målen i en studie för att utöka indikationen för blodproppshämmaren Brilinta/Brilique. Det följde inte plan, enligt Pareto som dock bedömde kommande resultat från bolagets cancerportfölj som betydligt viktigare. Aktien var ned 0,2 procent.

G5 Entertainment steg 13 procent efter att ha presenterat positiva försäljningssiffror för det tredje kvartalet.

Dagens stora kursraket var Nuevolution som steg knappt 30 procent. Bolaget meddelade att man ingått ett avtal med amerikanska Amgen som kan ge mycket pengar om allt går rätt. För att få några pengar alls måste bolaget dock först hitta en läkemedelskandidat som Amgen vill ha.

Bland rekommendationerna höjde Goldman Sachs SCA till köp från behåll. Aktien steg 1,8 procent.

SEB återupptog bevakningen av storbankerna med en sälj-rekommendation på Swedbank och behåll-rekommendationer på Handelsbanken och Nordea. Swedbank tappade 1,1 procent och Handelsbanken 0,2 procent medan Nordea steg 0,9 procent.

Nordea sänkte Hufvudstaden till sälj från behåll och inledde bevakning av hotellfastighetsbolaget Pandox med en köprekommendation. Hufvudstaden tappade 1,2 procent medan Pandox steg 1,4 procent.

Boliden fick en höjd riktkurs och upprepad köprekommendation av Deutsche Bank samtidigt som vd Lennart Evrell sade att bolaget befinner sig i en sweet spot just nu med zink på gruvisdan och koppar på smältverksidan. Aktien steg 1,1 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s