Banker gladde på annars fallande börs

capture

Stockholmsbörsen handlades nedåt på onsdagen, i linje med utvecklingen på de europeiska börserna. Marknadsräntorna rörde sig uppåt under dagen.

SIX Generalindex var vid stängningen 0,3 procent lägre vid 502 medan OMXS30 var 0,3 procent lägre vid 1.453. Omsättningen uppgick till 14,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Obligationsräntorna steg överlag under dagen i kölvattnet av uppgifterna om att ECB överväger att skala ner på sitt obligationsköpsprogram.

På svensk statistikscen presenterades inköpschefsindex och siffror över industri- och tjänsteproduktion. Inköpschefsindexet för tjänstesektorn lyfte till 56,9 i september från 53,2 i augusti. Indexet var överraskande bra: väntat utfall var 54,5, enligt SIX News enkät.

Statistiken över industri- och tjänsteproduktion var däremot extremt svag. Industriproduktionen backade enligt SCB:s statistik med 4,8 procent i årstakt under augusti. Väntat var +0,8 procent.

Ericsson backade 0,8 procent efter gårdagens nyhet om att skära ned på 3.000 tjänster i Sverige. Handelsbanken sänkte i dag sina resultatprognoser för 2016 och 2017 med 20 respektive 33 procent, samtidigt som rekommendationen minska upprepades.

Även Astrazeneca gock ned på negativa besked från gårdagen. Bolaget meddelade i går att Brilinta misslyckades med att nå de primära målen i en studie som skulle utvärdera nya intäktsmöjligheter för läkemedelsbolaget. CS Pharmavalues värderade försäljningsökningen som en ny indikation Euclid-studien skulle ha kunnat gett till 0,26 pund per aktie. Astrazeneca sjönk 0,3 procent.

Haldex friare ZF Friedrichshafen meddelar att de inte kommer att fullfölja budet. ZF:s bud på 120 kronor kontant per aktie var rekommenderat av styrelsen. Nu återstår Knorr-Bremses högre bud på 125 kronor. Haldex sjönk 0,6 procent till 119,25 kronor.

Fingerprint Cards touchsensor FPC1025 är med i båda av Googles egna telefoner, Pixel och Pixel XL, som lanserades i går kväll. Aktien ökade 0,4 procent.

Securitas sjönk 3,1 procent. Carnegie Sverigefond har avyttrat hela sitt innehav i säkerhetsbolaget, ett innehav fonden har haft i mer än tio år. Enligt fonden har värderingen blivit lite hög i förhållande till uthållig marginal samtidigt som direktavkastningen är låg.

Bland rekommendationerna har UBS sänkt Trelleborg till neutral, från tidigare köp. Riktkursen höjdes dock från 165 kronor till 170 kronor. HSBC sänker rekommendationen för Assa Abloy till behåll, från tidigare köp.

Trelleborg backade 2,0 procent och Assa Abloy tappade 2,2 procent.

Affärsvärlden rekommenderar köp av Skanska, Bulten och Doro. Skanska backade 0,6 procent, Bulten ökade 1,0 procent och Doro lyfte 7,6 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s