Nya Handelsbanken-chefen ser ingen konflikt mellan digital och decentraliserad

Handelsbankens VD Anders Bouvin presenterar delårsrapport. Foto: SIX News

Handelsbankens VD Anders Bouvin presenterar delårsrapport. Foto: SIX News

Handelsbankens nya vd Anders Bouvin anser likt sin föregångare att det inte finns någon konflikt mellan Handelsbankens decentraliserade modell med lokala kontor och den pågående
digitaliseringen av ekonomin och banktjänster.

”Det finns ingen konflikt mellan att vara lokal och digital samtidigt. Vi tror att det snarare är precis tvärtom. Därför ska vi i Handelsbanken fortsätta att vara både lokala och digitala”, sade han vid presentationen av bankens delårsrapport.

Finns det verkligen inte en konflikt? Och tror du att marknaden kommer att hålla fast vid den synen?

”Absolut. Vem som helst kan skapa en digital bank – det enda du behöver är en oktroj (banktillstånd, SIX anm.), lite kapital och ett digitalt gränssnitt. Men vem som helst kan inte starta en kontorsrörelse ‘från scratch’. Därför tror jag att vi ska ha bägge i Handelsbanken”, säger Anders Bouvin till SIX News.

Bouvin tror att ett starkt varumärke och förtroende hos kunderna kommer att ha mycket stor betydelse framöver. Just kontoren bedömer han kommer att vara det område där Handelsbanken sticker ut.

”Dessutom är det en myt att kontoren skulle vara så himla dyra. K/I-talet (kostnader i relation till intäkter, SIX anm.) för kontorsrörelsen i Sverige är 35 procent. Du sparar otroligt lite kostnader genom att lägga ned kontor. Hyreskostnaderna är väldigt små – de är bara 5 procent av de totala kostnaderna. Mycket är interna kostnader som inte försvinner, alltså centrala kostnader som bara förs vidare till resterande kontor. Så vi känner inte alls igen den här demagogin kring digitalisering och att stänga kontor”, säger han.

Just nu stänger ni dock kontor?

”Jag tror inte att det beror på digitalisering. Världen omkring oss och demografin förändras. Till viss del har du rätt – man gör ju mer och mer vardagstjänster digitalt. Men det betyder inte att kunderna inte även uppskattar att vi finns lokalt. Så jag tror att vad man gör på kontor kommer att ändras. Man kommer att göra färre transaktioner. Mer kommer att vara relationsskapande, relationsbevarande och att hjälpa kunderna när de önskar ha kontakt med en mänsklig person”, resonerar den nya Handelsbanken-chefen.

Handelsbanken uppgav i somras att banken räknar med att framöver ha kvar runt 400 svenska bankkontor av sina då 463 kontor i landet.

Oktogonen och extrautdelning två separata frågor

Avsättning till Handelsbankens vinstdelningsstiftelse Oktogonen och frågan om eventuell
extrautdelning till aktieägarna är två separata frågor, sade Anders Bouvin som svar på en analytikerfråga kring huruvida banken kunde tänka sig att genomföra en extrautdelning, trots det tidigare beslutet att för 2016 inte göra någon avsättning till personalens vinstandelsstiftelse.

Handelsbankens kärnprimärkapitalrelation var 24,0 procent per den 30 september, vilket var nästan 3 procentenheter högre än Finansinspektionens bedömda krav om 21,1 procent per det kommande årsskiftet. Handelsbankens mål är att ha en buffert på 1-3 procentenheter utöver FI:s krav.

På en fråga kring hur Handelsbankens styrelse skulle resonera ifall bankens kapitalbas skulle hamna ovanför intervallet uppgav Bouvin att en sådan omständighet skulle ha betydelse eftersom styrelsen har slagit fast ett intervall, men han betonade även att utdelningsbeslut
inte mekaniskt baseras på intervallet.

Handelsbanken anser att det är för tidigt att uttala sig om det kommande, framväxande bankregelverket Basel 4. Handelsbanken följer dock utvecklingen.

”Vi hoppas att Basel 4 kommer att bestämmas innan årsskiftet så att vi kan ha med det (i bedömningen)”, uppgav Anders Bouvin.

Johan Lind
johan.lind@six-group-se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s